Pre styky s duchovným Gülenom nariadili turecké orgány zatknúť ďalších 192 vojakov

    0
    Fethullah Gülen (Autor: TASR)

    Medzi zadržanými je aj jeden bývalý brigádny generál a 30 pilotov. Podľa prokuratúry patria k 99 príslušníkom tureckých vzdušných síl čeliacim možným obvineniam v súvislosti s vyšetrovaním, ktoré začala prokuratúra v Ankare a rozšírilo sa do ďalších 20 provincií.

    Prokuratúra uviedla, že zadržaní sú podozriví z toho, že sú v kontakte so stúpencami islamského klerika Fethullaha Gülena a pravidelne s ním komunikujú prostredníctvom verejných telefónnych automatov. Ide o metódu, o ktorej sa predpokladá, že ju používajú Gülenovi priaznivci. 

    Turecké úrady nariadili v rámci iných operácií zatknúť okrem zmienených 99 vojakov aj ďalších 93 príslušníkov armády, námorníctva a pobrežnej stráže, spresnila turecká tlačová agentúra Anadolu. 

    Ide o zatknutia, ktoré turecké úrady uskutočnili v súvislosti s pokusom o prevrat, ktorý podľa vlády vykonali stúpenci Gülena, žijúceho v exile v USA. Ten však účasť na pokuse o prevrat popiera, pripomína Reuters.

    Z marcových údajov OSN vyplýva, že v Turecku od pokusu o prevrat zadržali už 160.000 ľudí a prepustili z práce približne rovnaký počet zamestnancov štátnej správy. Viac ako 50.000 zo zadržaných osôb oficiálne obvinili a počas procesov s nimi umiestnili do väzby.

    - Reklama -