Pre niekoho prejav bratskej pomoci, pre iných zbytočná demonštrácia vojenskej sily. Prečítajte si, čo si myslia Slováci o prejazde amerického konvoja cez naše územie

0
Presun amerického vojenského konvoja cez Českú republiku (Autor: ReproFoto: youtube)

Podľa vyjadrení ministerstva obrany pôjde o štandardný presun armádnej techniky na vojenské cvičenie v susednom štáte. V konvoji budú obrnené vozidlá typu Stryker, ktoré pred pár mesiacmi prechádzali aj cez Poľsko a Českú republiku. Spojené štáty vtedy nazvali marcový presun svojich bojových jednotiek „dragúnskou jazdou“, ktorá mala ubezpečiť spojencov vo východnej Európe o podpore Spojených štátov a NATO. Z Estónska vtedy prešiel vojenský konvoj USA takmer 2-tisíc kilometrov cez východoeurópske štáty, kým sa dostal na základňu v Nemecku.

Video z presunu konvoja armády Spojených štátov cez Českú republiku si môžete pozrieť TU

Konvoj rozdeľuje spoločnosť

Prejazd jednotiek členského štátu Severoatlantickej aliancie nie je podľa rezortu obrany ničím výnimočný. Rovnako aj slovenská armáda presúva svoju techniku cez územia iných členských krajín NATO. To však nebráni ľuďom, aby si na presun cudzích vojenských jednotiek urobili vlastný názor. Kým jedni tvrdia, že je to dôležitý znak podpory zo strany USA, iní považujú konvoj na našom území za zbytočnú demonštráciu sily. Podľa kritikov konvoja ide Spojeným štátom len o to, aby Rusku dokázali, že majú vo východnej Európe vojenskú prevahu.

V pláne je aj blokáda

Viacerí aktivisti sa netaja tým, že chcú prejazd obrnených transportérov USA cez Slovensko zastaviť. Krátko po oznámení plánovaného presunu vojenskej techniky vznikla na Facebooku skupina, ktorá združuje odporcov tohto kroku. Udalosť s názvom „Blokáda amerického konvoja“ vytvorili na sociálnej sieti aktivisti z Frontu ľavicovej mládeže. „Americké vojská nie sú na Slovensku vítané!“ píše pod výzvou na blokádu Front ľavicovej mládeže.

Na stranu odporcov konvoja sa pridáva aj známy slovenský politológ, publicista a ľavicový aktivista Eduard Chmelár, ktorý v lete začal so zbieraním podpisov potrebných pre vznik svojho hnutia SEN. Aj Chmelár na Facebooku vyzýva svojich priaznivcov, aby sa postavili proti presunu vojenskej techniky Spojených štátov cez naše územie. Preto spolu s ďalšími aktivistami chystá blokádu konvoja. „Sociálno-ekologické hnutie SEN nenechá plánovaný septembrový prejazd amerického vojenského konvoja cez Slovensko bez povšimnutia. Je to hlúpa provokácia, jednoznačná demonštrácia sily, ktorá nemá nič spoločné s našou bezpečnosťou, ale s konfrontačným postojom voči Rusku,“ píše Chmelár na sociálnej sieti.

Názor Eduarda Chmelára a následné komentáre k presunu konvoja USA cez Slovensko si môžete prečítať TU

Technika USA bude aj na manévroch v Lešti

Nespokojnosť niektorých ľudí s presunom vojenského konvoja cez naše územie je podľa ministerstva obrany zbytočná. Ide totiž o rutinnú záležitosť. Obrnené transportéry Stryker, ktoré sa z Nemecka presunú do Maďarska, nezostanú trénovať len u našich južných susedov. Jednotky USA sa zúčastnia aj na manévroch vo vojenskom priestore Lešť na strednom Slovensku. Na vojenskom cvičení v Lešti sa od 8. septembra do 2. októbra zúčastnia aj vojaci z Česka, Maďarska a Poľska. Manévre budú zamerané na ochranu územnej celistvosti štátov NATO.

Presný dátum presunu jednotiek Spojených štátov cez naše územie zatiaľ nie je známy. Ministerstvo obrany o ňom rokuje so Severoatlantickou alianciou. To, že by konvoj niekto zablokoval, je pritom nereálne a slovenská vláda sa navyše spolieha na podobný scenár, ako mal presun vojenskej techniky USA cez Českú republiku. U našich západných susedov sa malé skupinky aktivistov tiež  vyhrážali zablokovaním konvoja, ale nakoniec sa našlo oveľa viac ľudí, ktorí amerických vojakov nadšene vítali. Tá istá situácia sa možno zopakuje aj na Slovensku.

- Reklama -