Pre SMER je viac ako štát dôležitý komfort spriaznených podnikateľov. Tvrdí Lucia Žitňanská

0
Lucia Žitňanská (Autor: SITA)

„Pre Smer je totiž viac ako normálny štát dôležitý komfort spriaznených podnikateľov, a preto je prakticky nemožné dosiahnuť akýkoľvek pokrok v tejto oblasti,“ vyhlásila Lucia Žitňanská v reakcii na prijatie takzvaného protischránkového zákona, ktorý už schválil parlament.

„Nebol žiadny racionálny dôvod, aby sa účinnosť zákona o schránkových firmách nerozšírila. Smer však ukázal, že chce schránkovým firmám nechať zelenú,“ dodáva poslankyňa za stranu Most-Híd. Prijatie zákona vo forme, ako ho navrhol SMER, je prehrou pre všetkých slušných Slovákov a jeho novela bude podľa Žitňanskej možná, až keď vznikne nová vláda bez Ficovej strany.

Novelu zákona o verejnom obstarávaní schválila Národná rada pohodlnou väčšinou 80-tich hlasov. Podľa nej firmy, ktoré sa uchádzajú o štátne zákazky, budú musieť po novom zverejňovať konečných prijímateľov služieb. Novinkou je aj register, ktorý bude obsahovať údaje o fyzických osobách, ktoré skutočne vlastnia firmy zaujímajúce sa o verejné zákazky a nie sú len ich formálnymi majiteľmi. To bude jedna z podmienok, aby firma vyhrala štátny tender.

Verejný obstarávateľ nebude môcť po novom podpísať zmluvu s podnikateľom, ktorý nebude mať v novom registri zapísaných konečných užívateľov výhod. Týka sa to aj subdodávateľov a subjektov, ktoré zabezpečujú ekonomickú a odbornú spôsobilosť účastníkov verejnej súťaže. Opozícia novelu kritizuje a tvrdí, že bez pozmeňujúcich návrhov je nekompletná. Niektorí poslanci pôvodne žiadali, aby register platil nielen pre verejné tendre, ale aj pre čerpanie eurofondov, nakupovanie štátneho majetku a výber zdravotného poistenia. Vládny SMER tieto snahy nepodporil.

- Reklama -