Pre Orbánovu politiku môže Maďarsko prísť o hlasovacie právo v EÚ. Europarlament pre to spravil prvý krok

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)
    Podľa správy europoslankyne Judith Sargentiniovej, ktorú schválil Výbor EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) ešte koncom júna, „existuje v Maďarsku jednoznačné nebezpečenstvo vážneho porušovania základných európskych hodnôt“. 
     
    Maďarský premiér Viktor Orbán predpovedal výsledok dnešného hlasovania Európskeho parlamentu (EP) deň vopred. Už v utorok 11. septembra po debate europoslancov v Štrasburgu bolo podľa predsedu maďarskej vlády vopred rozhodnuté, že správu schvália.
     
    Viacerí členovia Európskeho parlamentu deň pred hlasovaním tvrdo vystúpili proti Viktorovi Orbánovi a postavili sa na stranu europoslankyne Sargentiniovej, ktorá je autorkou správy a návrhu na začatie konania podľa článku 7 ods. 1 Zmluvy o Európskej únii. Schválenie správy v EP je však iba prvý krok. 
     
    Článok Zmluvy o EÚ, ktorý chcú kritici Viktora Orbána použiť proti Maďarsku, umožní Európskej komisii (EK), aby udelila formálne varovanie členskej krajine za porušenie základných hodnôt zakotvených v európskych dohovoroch. 
     
    Ak ani varovanie z EK nebude mať požadovaný efekt, teda zastavenie porušovania základných hodnôt, bude mať komisia podľa článku 7 odstavec 2 právo na to, aby pozastavila hlasovacie práva krajine, v tomto prípade Maďarsku. 
     
    Maďarský premiér Viktor Orbán sa kritike časti europoslancov bránil ešte včera počas búrlivej debaty v Štrasburgu, ktorá predchádzala schváleniu správy europoslankyne Sargentiniovej. V sedemminútovom monológu maďarský premiér uviedol, že správa nie je podľa neho založená na jasných faktoch a je vraj plná milných výkladov. 
     
    Orbán označil správu za absurdnú a tón diskusie za mentorský, pripomínajúci komunistické obdobie. Zdôraznil, že jeho strana Fidesz chce zostať členom frakcie Európskej ľudovej strany (EPP/EĽS). Práve európski ľudovci zostali v otázke správy o Maďarsku názorovo rozdelení. 
     
    Maďarský spravodajský server Privátbankár.hu poznamenal, že Orbán v prejave hovoril o schválení správy už ako o hotovej veci. Vyjadril pritom presvedčenie, že Brusel chce týmto spôsobom trestať maďarský ľud za to, že odmieta prisťahovalectvo. „Nejdete odsúdiť maďarskú vládu, ale celú krajinu a národ,“ povedal Orbán europoslancom. 
     
    Sargentiniová však konštatovala, že problémom je skutočnosť, že Maďarsko si nectí hodnoty Únie. Ako príklad porušovania práv EÚ spomenula umlčanie nezávislých médií, útoky voči Stredoeurópskej univerzite (CEU) či občianskym organizáciám, porušenie nezávislosti justície, ale aj obohacovanie sa príbuzných a kamarátov z okolia premiéra, pričom tieto kauzy súvisia s čerpaním európskych fondov.
     
    autor: top, TASR
     
    - Reklama -