Pražskú predajňu Lidla oblepili krížmi. „Zatiaľ mažú kríže z fotografií, ale čoskoro ich možno budú aj strhávať,“ vyslovil sa český kardinál Duka

    0
    Kardinál Dominik Duka (Autor: TASR)

    Duka napísal list gréckemu veľvyslancovi v Prahe, ktorému v celej kauze vyjadril podporu. Uviedol, že hoci sa predstavitelia obchodného reťazca ospravedlnili, nezbaví sa horkej chuti z toho, v akom svete žijeme.

    Duka dodal, že zatiaľ ide len o falšovanie fotografie, ale čoskoro môže ísť o reálne odstraňovanie krížov. V liste gréckemu veľvyslancovi ďalej uviedol, že naša európska civilizácia je tvorená niekoľkými koreňmi. „Grécka demokracia a filozofia je jedným z tých najdôležitejších,“ podotkol s tým, že ich neznalosť, ignorovanie a potláčanie ich vonkajšieho výrazu svedčí o prioritách, ktoré majú niektorí obchodníci.

    „Prosím, aby ste prijali týchto pár riadkov ako výraz podpory vašej krásnej krajine a tiež ako výraz odporu pred falšovaním dejín a útokom na kultúrne dedičstvo celého ľudstva,“ uzavrel svoj list Duka.

     

     

    Zdroj: Twitter/Kardinál Duka

    Lidl zmazal kríže z gréckych kostolov na niektorých výrobkoch a letákoch v rámci propagácie Gréckeho týždňa vo svojich obchodoch. Za svoj krok sa síce ospravedlnil, ale predtým ho zdôvodňoval politickou a kultúrnou neutrálnosťou. Ani ospravedlnenie však nezabránilo ľuďom v ďalšej kritike.

    Pražskú predajňu Lidlu dokonca oblepili krížmi. „U nás už len nelajkujeme. Ak Lidlu chýbajú kríže, tak si ich pár môžu vyzdvihnúť u nás v Prahe 8,“ napísal k snímkam predseda českej strany Patrioti ČR Jiří Vítek, na ktorého facebookovom profile sa fotky prvýkrát objavili. Autor „výzdoby“ je však neznámy.

    Zdroj: Facebook/Jiří Vítek

    Podľa informácií Parlamentných listov pracovníci Lidlu kríže v pondelok ráno odstránili. Na sklách predajne však stále možno vidieť ich obrysy.

    - Reklama -