Právnik a publicista: Liberálna demokracia už dávno nie je ohrozená fake news alebo Putinom, ale liberálnymi demokratmi určujúcimi správne a nesprávne názory

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Liberálna demokracia ako taká má byť inštitucionálnym vyjadrením slobodnej spoločnosti. „Ide o vládu väčšiny, ktorá si však ctí slobodu jednotlivca. To so sebou nutne nesie aj akceptovanie rôznych názorov,“ spresnil Duhan vo svojom texte na serveri Česká pozice a dodal, že liberálna demokracia má predovšetkým vytvárať rámec pre stret názorov a ich mierové riešenie.

    V súčasnosti sa z liberálnej demokracie čoraz viac stáva ideológia s tými správnymi hodnotami a názormi, myslí si publicista. „Tie sa síce môžu v spoločnostiach líšiť, ale v podstate ide o konsenzus elít – ekonomicky pravicový s dôrazom na voľný trh a globalizáciu a hodnotovo ľavicovo liberálny. V Európe je spojený s vierou v prehlbovanie európskej integrácie v súčasnej podobe,“ napísal Duhan.

    Problém však je, že tieto hodnoty a postoje, často menšinové, sú vraj predkladané ako jediné správne. „Iné nie sú liberálne demokratické – netreba o nich diskutovať. Typický je morálny odsudok odlišných názorov a ich nositeľov a snaha ich potlačiť,“ pokračoval Duhan a uviedol príklad, že kto odmieta multikulturalizmus, je xenofób, kritik Európskej únie je nacionalista a želá si vojnu, kto poukazuje na problémy s moslimskou komunitou v Európe, je islamofób, kto odmieta ekonomizáciu všetkého, je naivný ľavičiar ap.

    Neustále sa zužujúci liberálne demokratický konsenzus potom vytláča časti populácie a vyhlasuje ich za ohrozenie či nepriateľov demokracie. V reakcii na to potom ľudia často volia populistov, čo nie je dôsledkom nevzdelanosti voličov, ale ich straty dôvery v liberálnu demokraciu. „Tí, ktorí sa liberálnou demokraciou najviac zaštiťujú, nie sú liberálni,“ je presvedčený publicista.

    Čoraz viac ľudí sa necíti byť v názorovom mainstreame a nedôveruje demokracii, médiám ani expertom. „Na nárast nedôvery reagujú liberálni demokrati tým, že požadujú vzdelávanie a osvetu ľudí s inými názormi, a z populizmu obviňujú dezinformácie a fake news a chcú ich reguláciu či cenzúru,“ dodal Duhan, podľa ktorého je jedinou zbraňou proti demagógiám a lžiam pluralizmus, ktorý posilňuje kritické myslenie.

    Liberálni demokrati podľa Duhana nakladajú s demokraciou rovnako ako s pluralitou. „Ak vo voľbách uspejú tí, ktorých označili za extrémistov, populistov či inak nevyhovujúcich, spochybnia ich nárok na vládu,“ napísal a doplnil, že výsledky volieb rešpektujú len v úzkom, legálnom zmysle.

    Postupne tak mizne hlavný predpoklad demokracie – väzba medzi rozhodovaním a súhlasom väčšiny. A pretože liberálni demokrati urobili z demokracie ideológiu, nemožno sa vraj čudovať, že bez váhania podporujú niečo také paradoxné, ako je zavedenie sankcií pre porušenie zásad liberálnej demokracie proti demokraticky zvolenej poľskej vláde technokratickou Európskou komisiou, ktorá nemá žiadny demokratický mandát.

    „Nepriatelia liberálnej demokracie, pred ktorými ju treba chrániť, existujú. Vytláčaním a ostrakizáciou názorov spoločenských skupín ju však liberálni demokrati – centristickí fanatici – ničia. Namiesto stretu názorov presadzujú jediný správny názor, čím nás postupne pripravujú o pluralizmus aj demokraciu,“ poznamenal Duhan a na záver dodal, že ich postoj k demokracii vystihuje okrídlený výrok nemenovaného amerického dôstojníka za vietnamskej vojny: Museli sme mesto zničiť, aby sme ho zachránili.

    Celý text nájdete na webe Česká pozice.

    autor: nab

    - Reklama -