Pravicoví extrémisti chceli ochromiť prácu organizácií zachraňujúcich utečencov. Pozrite sa, kto zmaril ich snahy

    0
    Ilustračné foto: Záchrana migrantov v Stredozemnom mori (Autor: SITA)

    Ich 40 metrov dlhú prenajatú loď smerujúcu do oblasti, kde chceli zasiahnuť proti prevádzačom i zástupcom mimovládnych organizácií, mali podľa informácií rôznych médií zastaviť v Stredozemnom mori egyptské úrady a prinútiť ju zakotviť, pretože kapitán údajne nedisponoval potrebnými dokumentmi.

    Samotné zdroje extrémistov však tvrdia, že išlo iba o rutinnú kontrolu plavidla. Ich predstaviteľ Daniel Fiss poprel ako fámy správy, podľa ktorých boli na palube lode C-Star ozbrojené útvary. Osobne predpokladá, že loď bude môcť pokračovať v plavbe na Sicíliu. Práve tam by na jej palubu mali nastúpiť aktivisti a nabrať kurz smerom k pobrežiu Líbye.

    Cieľom misie pravicových extrémistov je zabrániť preprave zachránených migrantov do Talianska a namiesto toho dosiahnuť návrat utečencov späť do Líbye, a to aj cestou upovedomenia tamojšej pobrežnej stráže.

    V sicílskom prístave Catania, kde by mala loď zakotviť, je na sobotu naplánovaný protestný míting namierený proti tejto misii pravicových radikálov, ktorý je výrazom stupňujúceho sa odporu voči prejavom extrémizmu v krajine.

    - Reklama -