Praktiky dvojakej kvality potravín sú neférové a nespravodlivé. Danko sa však teší: Ľady sa už pohli

    0
    Andrej Danko (Autor: SITA)

    Predseda parlamentu Andrej Danko sa vyjadril k téme, ktorá sa v poslednom období stala prioritou vlády vo vzťahu k spotrebiteľom na Slovensku. Dvojaká kvalita potravín podľa neho ukázala, že v boji za svoje práva má zmysel sa ozvať, upozorniť na chyby a žiadať nápravu.

    „Keď problém zhruba pred rokom prvýkrát nastolila ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná na Rade ministrov poľnohospodárstva v Bruseli, mnohí ju vnímali s odstupom. Situácia sa však zmenila, na stole je vážny problém, ktorý sa zďaleka netýka iba Slovenska, a odkaz bratislavského októbrového samitu je jasný: praktiky dvojakosti sú neférové a nespravodlivé,“ píše Danko v komentári pre Hospodárske noviny s otázkou, prečo by mala mať čokoláda inú chuť v Rakúsku a celkom inú napríklad na Orave či na Záhorí.

    Predseda parlamentu je presvedčený, že Slovensko má plné právo na to, aby dovážané výrobky neboli iba úbohou napodobeninou originálu. „Špička ľadovca (ne)kvality sa začala pomaly nakláňať a ľady sa pohli. Európska komisia označila fungovanie dvojakej kvality za neakceptovateľné a uvoľnila milión eur na testy produktov. Zároveň prisľúbila zrod jednotnej metodológie pre testy dvojakej kvality,“ pokračuje šéf SNS, pričom hoci nemôžeme očakávať zmenu zo dňa na deň, tak podiel Slovenska na tomto procese je podľa neho markantný.

    „Vyslali sme silný alarm a tromfy v rukách držia aj samotní spotrebitelia. A moje osobné presvedčenie týkajúce sa potravinovej témy? Posilnenie výroby, predaja a kúpy slovenských výrobkov, poctivé stráženie vlastnej potravinovej sebestačnosti. Pre Slovensko je podpora kvalitných, čerstvých a bezpečných potravín prioritou,“ uzavrel Andrej Danko.

    - Reklama -