Pracovná dovolenka? Už sa to dá aj v Japonsku

    0
    Notebook (Autor: SITA)

    Na základe tohto programu môže niekoľko stoviek občanov Slovenska a Japonska vo veku 18 až 30 rokov dovolenkovať na území druhého štátu, pričom svoj pobyt môžu využiť na krátkodobé jazykové a kultúrne kurzy i na príležitostné zamestnanie bez pracovného povolenia, aby si tak z tohto príjmu refundovali cestovné náklady.

    Od 1. júna do konca roka 2016 sa vydá v rámci programu pracovnej dovolenky 220 víz pre každú zo zmluvných strán. Výhody programu môžu mladí ľudia zo Slovenska a Japonska využiť len raz. Počet víz vydávaných v rámci programu na budúci rok začínajúci 1. januárom a končiaci 31. decembrom je stanovený na 400 pre každú zo zmluvných strán.

    Ako dnes poznamenal japonský veľvyslanec, šarm krajiny vychádzajúceho slnka nekončí silou ekonomiky a svetom technológií. “Máme krásnu prírodu, tisícročnú históriu a svetoznáme tradície, ako je zen, džudo či karate,” uviedol. “Mladí ľudia zo Slovenska vďaka tomuto programu môžu spoznať aj japonskú pop kultúru, ktorú zastupujú napríklad komiksové fenomény manga a anime, a, samozrejme, aj chute a vône japonskej gastronómie,” dodal.

    Výmenný program pracovných dovoleniek vznikol v roku 1980, keď Japonsko takúto dohodu uzavrelo s Austráliou. Slovensko je 15. krajinou v programe. Zároveň po Poľsku iba druhou krajinou v rámci Vyšehradskej štvorky. “Každý rok zavíta do Japonska v rámci tohto programu približne desaťtisíc mladých ľudí z celého sveta,” informoval veľvyslanec.

    Na programe sa obe krajiny dohodli výmenou príslušných nót vo februári tohto roka a v máji spresnili počet uchádzačov, ktorí môžu program využívať. Na Slovensku bude víza v rámci programu vydávať Veľvyslanectvo Japonska v Bratislave, v Japonsku Veľvyslanectvo SR v Tokiu.

    - Reklama -