Prachy zarobil na dreve, škandál s kompou ustál. Vstúpil do Smeru Žiga z vypočítavosti?

    0
    Peter Žiga (Autor: TASR)

    V minulosti Peter Žiga podnikal s ťažbou dreva a v roku 1999 vstúpil do Smeru. Na ministerstve hospodárstva začal pred desiatimi rokmi ako štátny tajomník. Od roku 2010 sedel ako poslanec národnej rady za Smer v parlamente a od 2012 zastával post ministra životného prostredia až do tohto roku, keď po marcových voľbách dostal na starosti ministerstvo hospodárstva. Po poslednom straníckom sneme v Prešove je jedným z podpredsedov strany a to aj napriek tomu, že v minulosti čelil aj odvolávaniu v parlamente pre kauzu Kompa. V údajnom spise Gorila hovorí o Žigovi bývalý tajomník Roberta Fica František Határ ako o človeku, ktorý do Smeru vstúpil z vypočítavosti, píše denník Sme

    Ešte počas druhej vlády Smeru bol Žiga ako minister životného prostredia konfrontovaný s kauzou Kompa. Išlo vtedy o kompu medzi Vojkou a Kyselicou, pri ktorej kúpe malo dôjsť k plytvaniu s verejnými zdrojmi a spochybňovalo sa aj verejné obstarávanie. Na kauzu v tom čase upozorňovali najmä Árpád Érsek, ktorý je momentálne ministrom dopravy a Veronika Remišová z OĽaNO. Dôsledkom bolo, že Žiga vtedy čelil odvolávaniu v parlamente. Premiér vtedy ministra bránil s tým, že zohral kľúčovú úlohu v rokovaniach so zahraničným investorom Jaguar a poslanci by mu miesto robenia cirkusu s odvolávaním mali radšej poďakovať.

    Žigovi sa v Smere darí. Okrem toho, že v majetkovom priznaní za minulý rok uviedol ročný príjem z výkonu funcie 34-tisíc eur, vlastní byt v Bratislave aj Košiciach a má podiely vo viacerých firmách. Jednou z týchto firiem je aj spoločnosť obchodujúca s drevom Taper. Ekonomický týždenník Trend poukázal na to, že tejto firme sa za vlády Smeru mimoriadne darí. Od roku 2014 firma vyťaží zhruba každý dvadsiaty kubík dreva na Slovensku. Žiga však dlhodobo tvrdí, že vo firme je len akcionárom.

    Autor: Dominik F.

     

    - Reklama -