Práca Danka je zrejme plagiát! Mal skopírovať text piatich kníh

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Podľa informácií portálu si Andrej Danko poskladal rigoróznu prácu z textov, ktoré prebral z viacerých kníh. V celej práci údajne absentujú vlastné myšlienky predsedu NR SR. „Po úvode presahujúcom jednu stranu je odkopírovaných hneď prvých dvadsať strán z českej publikácie Základy správnej vedy od autora Dušana Hendrycha. Príliš sa nenatrápil, pracoval s 25 stranami knihy, z ktorých mnohé použil celé, len kde-tu vypustil pár viet,“ píše sa v článku s tým, že takýto trend pokračuje až do konca práce.

    Skutočnosti portál čerpal z práce bratislavského advokáta Daniela Pisáka. Tá je zhodná s prácou Andreja Danka nielen v názve Verejná správa a jej charakteristické črty, až na slovosled, ktorý je odlišný. Ten prácu obhájil v roku 2001, šéf SNS rok pred ním. „Práca predsedu národnej rady nie je pôvodná a nie je originálnym dielom,“ vysvetľuje sa v článku.

    Okrem textu z knihy Dušana Hendrycha skopíroval strany aj z knihy Základy správneho práva hmotného, ktorej autorka je bývalá ministerka spravodlivosti HZDS Katarína Tóthová a aj z knihy Petra Škultétyho Správne právo hmotné. „Ďalších jedenásť strán v podstate v celku prevzal z knihy Moderná verejná správa od Michala Gašpara. Uprostred ich iba predelil deväťstranovou vsuvkou, kam vložil kompletne prevzatú stať z kapitoly od Petra Škultétyho v knihe Optimalizácia uplatnenia verejnej moci v miestnych podmienkach.“

    Zákon

    V čase, keď Danko obhajoval rigoróznu prácu, aby sa stal doktorom práv, už platil zákon, že vo svojej práci nesmie kradnúť myšlienky iného autora. Napísanie záverečnej práce má byť skúškou pre študenta, či rozumie a vie sa hýbať v téme, o ktorej píše. V práci údajne chýba aj zoznam použitej literatúry, bez ktorého nemohol obhájiť svoju prácu a získať titul. Andrej Danko a Daniel Pisák majú mať aj rovnaké poznámky pod čiarou aj s identickými chybami.

    Podľa odborníkov je možné použiť citácie z odborného textu, ale v rozumnom rozsahu a musia byť graficky oddelené od vlastného textu. Rovnako sa musia odcitovať na mieste, kde sa prebraté myšlienky nachádzajú, čo Danko a Pisák údajne nedodržali.

    „Ak autor jasne a jednoznačne neoddelí vlastný text od citátov, predpokladá sa, že ide o pôvodný text autora, hoci v skutočnosti autor bez uvedenia zdrojov používa cudzie myšlienky a vydáva ich za svoje. Tento postup sa hodnotí ako plagiátorstvo a autor je plagiátor,“ hovorí Dušan Katuščák. Iróniou je, že Andrej Danko vložil do práce aj vlastnoručne podpísané čestné vyhlásenie, v ktorom uvádza, že ‚prácu vypracoval samostatne s použitím vedeckej literatúry‘.

    Reakcia hovorcu

    Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) sa však k téme svojej rigoróznej práce vyjadrovať do vyjadrenia príslušnej komisie nebude. Uviedol to vo štvrtok jeho hovorca Tomáš Kostelník.

    “Keby pán predseda NR SR Andrej Danko reagoval na každé obvinenie Denníka N, tak by celé dni nič iné nerobil. Do vyjadrenia príslušnej komisie, ktorá jeho prácu posúdi, sa však už k tejto téme vyjadrovať nebude,” povedal Kostelník.

    Utajenie

    Po informáciách o plagiátorstve dvoch českých ministrov, ktorí následne zo svojich postov rezignovali, začali novinári zisťovať, či podobná situácia nie je na Slovensku. Po otázkach a záujme o rigoróznu prácu Andreja Danka ju v polovici septembra utajil. Sprvu sa riešilo, že ju písal na svojej alma mater na Právnickej fakulte Univerzity Komenského. Následne sa zistilo, že práca predsedu NR SR sa nachádza na UMB v Banskej Bystrici. Prácu po neúspešnom odvolávaní opozície začiatkom novembra opäť poskytol knižnici univerzity.

    Súčasná ministerka školstva Martina Lubyová, nominantka SNS, zo začiatku obhajovala svojho šéfa. „Keď ju písal, neplatili pravidlá, ktoré platia dnes,“ uviedla pred časom. Rovnakým štýlom sa vyjadril aj samotný Danko, ktorý uviedol, že práca by mala byť posudzovaná v rámci zákonov, ktoré platili pred 20 rokmi, keď prácu obhájil. Za šéfom národniarov stál aj rektor UMB Vladimír Hiadlovský, ktorý najprv nechcel zriadiť vyšetrovaciu komisiu, ktorú následne hodlá zriadiť, aby kvalitu práce posúdila nezávislá komisia. Výsledok by mala oznámiť najneskôr v januári.

    V súčasnosti je kauza Andreja Danka premlčaná, pretože ju napísal v roku 2000, čiže za porušenie autorského práva nehrozí väzenie. Ide o prvé dva prípady, keď UMB povolila utajiť dve práce svojich absolventov. Pochybné na jeho práci je aj to, že vypracoval tému správneho práva na katedre trestného práva.

    OĽaNO: Výzva pre Danka

    „OĽaNO vyzýva Andreja Danka, aby ešte dnes vyvrátil obvinenia Denníka N z falšovania rigoróznej práce alebo vrátil titul JUDr. a vzdal sa funkcie predsedu NR SR,“ napísali matovičovci vo svojom stanovisku. Výzvu aj vysvetlili – podľa ich slov sa tituly v zahraničí pre plagiátorstvo normálne vracajú a ministri pri pochybnostiach o nadobudnutí ich titulu podávajú demisiu.

    - Reklama -