Pozvanie do Bieleho domu stále neprichádza, posmieva sa Zemanovi známy komentátor

    0
    Miloš Zeman, prezident Českej republiky (Autor: Hana Brožková)
    Samotný Kamberský pripomína, že v čase, keď ešte ani neboli zrátané všetky hlasy v amerických prezidentských voľbách, z Prahy už po optickom vlákne frčalo do Washingtonu blahoželanie.
     
    V ňom sa okrem iného písalo: ,,Dlho pred volebným dňom som bol tiež presvedčený, že Vaším zvolením bude začatá nová fáza česko-amerických vzťahov.”
     
    Odborníkov Zemanovej podpory ruských ambícií v Sýrii, ktoré sú často v priamom rozpore s cieľmi americkými, podľa Kamberského pobavila najmä veta  ,,Česká republika a USA tesne spolupracujú na najdôležitejších zahraničnopolitických témach dnešného sveta, ako je boj proti terorizmu alebo podpora  Sýrie.”
     
    Kamberský ďalej píše, že hoci sa šéf zahraničného odboru Hradu Hynek Kmoníček mohol snahou pretrhnúť a opakovane presviedčal českých novinárov, ako sa Miloš Zeman chystá do Bieleho domu, nič také nehrozilo ani  sekundu.
     
    ,,Alkoholik, nikotinista, hulvát, ktorý paušálne uráža pol druha miliardy moslimov na zemeguli, nemal ani najmenšiu šancu, aby sa s ním stretol Barack Obama či viceprezident Joe Biden. Ale Hrad zavetril nádej pri Trumpovom zvolení: obidvoch mužov spájajú ostrý jazyk, odpor k liberálnym elitám, schopnosť hovoriť presne to, čo chcú dolné vrstvy počuť, aj ochota k paušálnym odsúdeniam. Lenže zatiaľ čo Donald Trump mnohé z toho používal len v kampani a ako zvolený prezident už v šiestich zásadných otázkach úplne zmenil postoj, Zeman je pravý opak: v kampani sa držal späť, ako prezident je ešte len odbrzdený,” uvádza Kamberský.
     
    Z toho, že  Miloša Zemana do Bieleho domu nepozvali, by sa vraj jeho nepriatelia nemali radovať.
     
    ,,Napriek tomu, že momentálne napĺňa verejnú diskusiu, je český prezident fakticky bezmocnou figúrkou – bez ohľadu na to, kto hlavou štátu práve je,” podotýka Kamberský.
     
    Zato Viktor Orbán je už po tretí raz premiérom, druhý raz vládne s ústavnou väčšinou a s maďarskou demokraciou  ,,robí veci, o ktorých si trebárs poľská pravica nedovolí ani len snívať”.
     
    ,,Orbán je autorom slávneho prejavu o liberálnej demokracii a za vzory definoval Turecko či Singapur – teda vyhliadky, z ktorých by každého slobodymilovného človeka mala bolieť hlava,” uzatvára Kamberský svoje úvahy.
    - Reklama -