Pozrime sa! Tie lode, čo čakajú na migrantov pri brehoch Afriky, vraj neprichádzajú len tak. Je tu odhalenie

    0
    Zachránení africkí imigranti (Autor: TASR)

    Najmä Taliansko predstavuje vstupnú bránu do Európy pre migrantov, ktorí sa rozhodli vydať za svojím vysnívaným rajom po mori. Do polovice marca dorazili k európskym brehom podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu lode s viac ako 20 000 migrantmi, z ktorých šestnásťtisíc skončilo práve v Taliansku. Ďalšie lode potom zakotvili pri gréckych a v menšom počte aj pri španielskych brehoch.

    Migračná vlna predstavuje ťažkú skúšku predovšetkým pre Grécko, ktoré sa ešte nestačilo spamätať z hlbokej ekonomickej krízy. Grécky minister pre migráciu Ioannis Mouzalas v nedeľňajšom rozhovore pre nemecký týždenník Spiegel uviedol, že krajina už nie je schopná prijímať ďalších migrantov. Fakticky tak pripustil, že Atény nie sú schopné plniť záväzky z Dublinského dohovoru, podľa ktorého musia migranti požiadať o azyl v prvej krajine EÚ, do ktorej dorazia.

    „Môžeme poskytnúť ubytovanie pre 60 000 migrantov, ale bola by chyba toto bremeno ešte rožširovať len s ohľadom na nutnosť plniť Dublinský dohovor. My skrátka nie sme schopní zvládnuť ďalšie desaťtisíce migrantov. Naša krajina sa po búrlivých udalostiach v minulých rokoch dáva práve dokopy. Nenúťte nás, aby sme museli čeliť opätovným roztržkám a rozdeľovaniu spoločnosti,“ uviedol okrem iného Mouzalas.

    Alarmujúca situácia panuje aj v Taliansku, ktoré podľa Fox News v uplynulých troch rokoch prijalo pol milióna migrantov. Podiel viny na tom podľa talianskych úradov majú aj humanitárne a charitatívne organizácie platené americkým miliardárom maďarského pôvodu Georgom Sorosom, ktoré údajne spolupracujú s pašerákmi ľudí. Hovorca Sorosovej Open Society Foundations však Fox News povedal, že ich partneri rozhodne migrantom v ilegálnom prechode hraníc nepomáhajú.

    Talianske úrady aj napriek tomu tvrdia, že niektoré mimovládne organizácie pôsobia v podstate ako „taxislužba“. Údajne naberajú utečencov len pár kilometrov od afrického pobrežia a následne ich prepravujú cez Stredozemné more do Talianska namiesto toho, aby ich vrátili späť do Afriky. „Neziskové organizácie by ich mali prevážať na najbližšie možné miesta, teda na Maltu alebo do Tuniska. Ak vláda niečo neurobí, budeme do konca roka zavalení ďalšími desaťtisícami migrantov,“ povedal pre Reuters Paolo Grimoldi z Lega Nord.

    Dôkazy o podiele lodí neziskových organizácií na ilegálnom pašovaní migrantov priniesol v polovici januára holandský think tank GEFIRA, ktorý v októbri a novembri pomocou špeciálneho automatického identifikačného systému (AIS) monitoroval pohyb lodí v Stredozemnom mori. Výsledky dvojmesačného monitoringu skutočne potvrdili, že niektoré neziskové organizácie namiesto toho, aby zachraňovali topiacich sa migrantov, robia v podstate „kyvadlovú lodnú dopravu“ medzi Afrikou a Európou.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -