Pozor na tých, ktorí chcú zjednotiť spoločnosť! Petr Robejšek varuje: Niektorí intelektuáli, nemalá časť médií, aparátnici neziskoviek…

    0
    Petr Robejšek, český politológ, ekonóm, komentátor a publicista žijúci v Nemecku (Autor: Archív: PR)

    Už nejaký čas zaznievajú v českej spoločnosti názory, že ju treba viac zjednotiť. Predovšetkým pravicová opozícia vyčíta napríklad prezidentovi Milošovi Zemanovi, že spoločnosť rozdeľuje.

    Petr Robejšek si však myslí, že práve rôznosť názorov je silnou stránkou demokracie. Rôznosť názorov považuje Robejšek za úplne správnu.

    V skutočnosti to vraj môže byť tak, že v prípade názorov, ktoré napríklad akademici považujú za jediné správne, si ich ostatní ľudia vypočuli a zistili, že im nepomôžu pri riešení ich problémov. Keď sa niekto snaží iného presvedčiť o správnosti svojich názorov, tak sa podľa analytika neusiluje o nič menšie ako o moc. O moc ide podľa analytika niektorým intelektuálom, nemalej časti médií, ale údajne aj aparátnikom neziskových organizácií.

    „Tí, ktorí chcú názorové zjednotenie spoločnosti, chcú politickú moc. Nemienia sa však zdržiavať pomalým presviedčaním väčšiny, nechcú sa podriadiť mechanizmom demokratickej kontroly a namiesto toho chcú zvestovať a presadiť svoju pravdu. Takže odstránenie názorovej nejednotnosti spoločnosti sa rovná odstráneniu demokracie,“ zdôraznil Robejšek s tým, že úzka skupina ľudí chce rozhodovať o tom, čo sa má stať s krajinou.

    Komentár nájdete na webe iDNES.cz.

    - Reklama -