Pozor na hubu! To sa hovoriť nesmie. Nemci majú strach hovoriť, čo si myslia, tu sú čísla

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Institut für Demoskopie Allensbach (inštitút pre výskum verejnej mienky) uverejnil prieskum, podľa ktorého sa dve tretiny Nemcov domnievajú, že si musia dávať pozor na to, čo hovoria a kde to hovoria. Formálne síce v Nemecku naďalej platí sloboda slova, lenže realita je taká, že Nemci sa nechcú vyjadrovať úplne otvorene. Zvlášť nie na sociálnych sieťach.

    „Z 1 283 respondentov 63 percent uviedlo, že existuje mnoho nepísaných zákonov, ktoré názory sú prijateľné a ktoré sú tabu. Medzi citlivé témy patrili utečenci, islam, nacistická éra a židia, pravicový extrémizmus a vlastenectvo. Rovnako v otázkach homosexuality a gendera sa dá vyjadrovať len opatrne,“ upozornil časopis.

    Vyše 40 percent Nemcov si myslí, že faktické rozšírenie cenzúry zapríčinil príliš dôrazný tlak na politickú korektnosť. Tlak na ňu považuje väčšina Nemcov za prehnane silný. „Až 57 percent respondentov sa cíti obťažovaných novými sociálnymi normami a predpismi,“ píše sa ďalej v článku.

    Len 18 percent respondentov sa domnieva, že je možné hovoriť na verejnosti úplne slobodne. Ďalších 58 percent ľudí sa domnieva, že sa dá hovoriť na verejnosti takmer slobodne, s opatrnosťou pri niekoľkých konkrétnych témach. Ďalších 20 percent ľudí si myslí, že si treba dávať pozor na jazyk pri mnohých témach.

    Za jeden z najslobodnejších priestorov, kde sa môžu relatívne voľne šíriť názory, patrí podľa všeobecných predstáv internet, ale 63 percent opýtaných sa domnieva, že človek si musí dávať pozor, čo píše, predovšetkým na internete.

    Ľudia majú dokonca pocit, že ich ktosi sleduje a hodnotí, ako sa vyjadrujú. Azda za to môže správanie prevádzkovateľov sociálnych sietí, ktorí blokujú rôzne názory, ak dospejú k tomu, že odporujú pravidlám, podľa ktorých sa na sociálnych sieťach možno prejavovať.

    Práve na sociálnych sieťach vzbudila informácia o obavách Nemcov značnú pozornosť.

    Český poslanec zvolený za hnutie ANO Patrik Nacher z informácie, že len 18 percent Nemcov si myslí, že je možné sa vyjadrovať slobodne, vyvodil, že 82 percent sa bojí slobodne vyjadrovať. A zdôraznil, že by si ani trochu neprial, aby sa práve v tejto veci Česko raz podobalo Nemecku.

    „Podľa prieskumu sa 82 % ľudí bojí na verejnosti povedať svoj názor. Nie, to nie je prieskum z ďalekej totalitnej krajiny, ale z Nemecka. Z toho Nemecka, o ktorom sme si po revolúcii hovorili, ako by bolo fajn ho dohnať. Ja by som ho teda v tomto rozhodne dohnať nechcel,“ napísal Nacher na Facebooku.

    Zdroj: Facebook/Patrik Nacher

    Nad číslami krútila hlavou aj editorka servera expres.cz Barbora Koukalová. „Život v Nemecku je v poriadku a vôbec nič sa u nás nedeje a žiadnu zmenu nepociťujeme, ale…“ napísala doslova.

    Zdroj: Facebook/Barbora Koukalová

    Hovorca prezidenta Miloša Zemana Jiří Ovčáček dodal, že podobné čísla by očakával v niekdajšom komunistickom východnom Nemecku, ale nie v dnešnej Nemeckej spolkovej republike.

    Zdroj: Facebook/Jiří Ovčáček

    Celý článok si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -