Pozor na Putina a jeho ľudí. Ich dlhé prsty už vraj dosahujú až k Európskej komisii

    0
    Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a prezident Vladimir Putin (Autor: SITA)

    Konkrétne menuje podnikateľa a člena správnej rady spoločnosti Daimler Klausa Mangolda, ktorý pôsobí aj ako honorárny konzul Ruska v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko. „V máji letel európsky komisár a člen CDU Günther Oettinger v jeho súkromnom lietadle na konferenciu o automobiloch. Mangold sa stavia proti sankciám a je oveľa viac proruský ako hociktorý člen Trumpovho tímu,“ konštatuje veľký kritik Putina Beršidskij.

    Beršidskij ďalej cituje maďarský investigatívny server 444.hu, podľa ktorého Oettinger necestoval na konferenciu kvôli svojej láske k automobilom, ale kvôli stretnutiu s premiérom Viktorom Orbánom. „Ten s ním chcel hovoriť o spoločnom maďarsko-ruskom projekte, v rámci ktorého mali byť vybudované dva jadrové reaktory v elektrárni Paks južne od Budapešti. Oettinger dal zrejme na výstavbu predbežný súhlas, hoci v EÚ sa na podobné dohody s Ruskom pozerali podozrievavo,“ uvádza publicista.

    „EÚ sa nepáčila najmä snaha maďarskej vlády prizvať do projektu ruský štátny kolos Rosatom bez výberového konania. K tomu treba dodať, že spomínaný podnikateľ Mangold sedí v dozornej rade investičnej banky Rothschild, ktorá maďarskej vláde posvätila ekonomickú časť projektu. Práve v čase, keď EÚ riešila vyšetrovanie výberového konania, sa vypravil Oettinger na výlet do Budapešti, ktorý vysvetľoval tým, že komerčné linky boli plné. Navyše uvádzal, že o projekte elektrárne Paks s Orbánom nepadlo ani slovo.“

    Vysvetlenie Oettingera považuje Beršidskij za neuspokojivé, pretože stále nie je jasné, kto jeho let v súkromnom lietadle zaplatil. „Navyše európsky komisár vopred neuviedol, že sa stretne s lobistom, hoci s Mangoldom strávil osamote približne deväťdesiat minút. Ale keďže sa už Oettinger nevenuje energetike, bolo podľa hovorcu Komisie Schinasa ťažké vopred posúdiť, či nedochádza ku konfliktu záujmov,“ uvádza Beršidskij a dodáva, že prípad vyšetrovania okolností výstavby elektrárne Paks bol uzavretý bez nejakých vážnych dôsledkov pre celý projekt.

    „To nasvedčuje tomu, že Európska komisia ustupuje ruským energetickým záujmom v Európe. Minulý mesiac zase komisárka Margrethe Vestagerová uviedla, že antimonopolné orgány EÚ sa blížia k dohode s Gazpromom, ktorá by ochránila štátom kontrolovaný gigant od pokút za zneužívanie svojho monopolného postavenia v niektorých východoeurópskych krajinách. Na rozdiel od spoločností Apple či Google tak ruskí vyjednávači neriešia svoje záležitosti na verejnosti, ale v zákulisí, a sú v tom neobyčajne úspešní.“

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -