Pozor. Na teroristické útoky nie sme pripravení tak ako Británia, varuje bezpečnostný expert

    0
    Ilustračná fotografia. Po útoku pred budovou britského parlamentu (Autor: TASR)
    Britské protiteroristické jednotky sú podľa Hyllengrena jedny z najlepších na svete. „Švédska reakcia by bola pravdepodobne v poriadku, ale nebola by podľa mňa taká rýchla, ako bola tá britská,“ uviedol bezpečnostný expert v rozhovore pre Radio Sweden. 
     
    Útoky takzvaných osamelých vlkov, teda útočníkov, ktorí nemajú spolupáchateľov, sú podľa Hyllengrena veľmi ťažko predvídateľné. Navyše je na takéto útoky, ako sa stal prednedávnom v Londýne, potrebné len minimum technických znalostí. Útočník nepotrebuje vyrábať bombu a zháňať komponenty. Stačilo mu obyčajné osobné auto a nôž. 
     
    „Potrebná kapacita (na útok) sa znižuje. Každý dokáže šoférovať auto, ale nie každý dokáže vyrobiť bombu, a to je niečo, čo sa bude stávať stále častejšie a častejšie,“ uviedol Hyllengren. 
     
    Aj švédsky premiér Stefan Löfven priznal, že pripravenosť je v takýchto prípadoch mimoriadne dôležitá, a predstavil pár opatrení, z ktorých niektoré sa nebudú páčiť majiteľom legálnych strelných zbraní. 
     
    „Prijmeme prísnejšie opatrenia voči ozbrojeným zločinom a sťažíme ľuďom prístup k zbraniam. Kriminalizujeme cestovanie za terorizmom, aby bolo ťažšie zneužiť švédske pasy,“ priblížil opatrenia premiér. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -