Pozor. Markéta Šichtařová rázne zasiahla do prebiehajúcej debaty o neomarxizme

    0
    Markéta Šichtařová (Autor: Archív M. Š.)

    „WTF? Tak sa mi zdá, že tento článok nie je ničím iným než pokusom o relativizáciu skutočnosti, že neomarxizmus skutočne existuje. Text sa pokúša tento fakt zmäkčiť, zosmiešniť ľudí, ktorí o fakte hovoria, a naznačuje, že ,neomarxizmus je vlastne ťažko v pohode‘, kto o ňom hovorí, vôbec nevie, o čom hovorí, a kto neomarxistom nadáva do neomarxistov, je vlastne hlupák (pretože tí sú predsa ťažko v pohode),“ napísala Šichtařová.

    „Nie, vážení, nie je to ani v pohode, ani to nie je neznalosť pojmoslovia. Je to jedno z najväčších rizík pre Európu za posledných možno 40 rokov,“ dodala.

    Zdroj: Facebook / Marketa Sichtarova

    „Súdruhovia z iDnes.cz sa pokúsili osvetliť, že neomarxizmus je vlastne cool a veľká pohoda,“ poznamenal potom k textu aj hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček.

     

     

    Zdroj: Twitter / ČÚTI

    Ako server uvádza, pokúsil sa zistiť, ako sa z filozofického pojmu stala jedna z najpoužívanejších nadávok na českom internete. Všíma si napríklad slová kardinála Dominika Duku o uvedení škandálnej hry, v ktorej Ježiš znásilňuje moslimku. Hovorí o neomarxistickej zberbe.

    „To, čo si k viere a náboženstvu dovoľuje dnešná neomarxistická zberba, to si nedovolila ani totalitná nacistická či komunistická ideológia,“ povzdychol si tento rok v máji kardinál Dominik Duka v reakcii na uvedenie škandálnej hry, v ktorej Ježiš znásilňuje moslimku. O neomarxizme hovoril aj herec Jiří Bartoška v súvislosti so spormi týkajúcimi sa odvolania dekana FAMU. Alebo aj kuchár Zdeněk Pohlreich, ktorý varoval pred náznakmi neomarxistického prístupu medzi mladými ľuďmi.

    „V tejto zdivenej dobe sa neomarxizmus stal urážkou, ktorú často používajú tí, ktorí ho často nedokážu definovať a nedokážu opísať žiadnu politickú teóriu. Len sa im to zdá ako zaujímavé slovo, ktoré sa dá použiť ako nálepka,“ vysvetľuje pre server iDnes.cz politológ Lukáš Jelínek.

    Server potom prináša analýzu spoločnosti NEWTON Media, ktorá ukazuje, že o neomarxizme sa píše najčastejšie v spojitosti s EÚ, NATO, Georgeom Sorosom, migráciou či menšinami. Ako neomarxisti sú potom najčastejšie označovaní Zelení či Piráti, ČSSD, ale aj TOP 09.

    Podľa slov politológa Jelínka to nie je ideológia, ktorá by si vystačila ako politický program. „Je to ideologický koncept, ktorý sa snaží uchopiť vykorenenosť človeka v kapitalistickej konzumnej spoločnosti. Vnímať to, ako sa spoločnosť premieňa v období trhových vzťahov, a hľadať cesty k uplatneniu človeka v tejto civilizácii bez ohľadu na jeho sociálny pôvod, pohlavie alebo rasu,“ uviedol Jelínek. Na záver potom skonštatoval, že neomarxizmus sa hodí ako nálepka, ktorej vlastne nikto nerozumie.

    Pôvodný text nájdete na webe iDnes.cz.

    - Reklama -