Poznáme firmu, ktorá pripraví park pre Jaguar. Jej výber sa niesol pod rúškom tajomstva

    0
    Generálny riaditeľ spoločnosti Jaguar Land Rover Ralf Dieter Speth a premiér Robert Fico po podpise zmluvy (Autor: SITA)

    O vykonávateľovi prác nerozhodla verejná súťaž, ale spoločnosť si vybrala štátna firma MH Invest, ktorá patrí pod ministerstvo hospodárstva. O prípravu parku sa údajne uchádzali štyri firmy, ktoré to ale konkrétne boli, ministerstvo nespresnilo. Firma Strabag sa pôvodne starala o hydrogeologický prieskum pri Nitre. Prieskumy pozemkov začala robiť pred pár mesiacmi a firmu si vybrala Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu. Štátna firma si Strabag vybrala bez verejnej súťaže na základe vlastného prieskumu trhu.

    Za vybudovanie Strategického parku Nitra je zodpovedná spoločnosť MH Invest, ktorá si aj dodávateľa vybrala bez verejnej súťaže v priamom rokovacom konaní bez zverejnenia. Denník SME podotýka, že spomínaný spôsob výberu zákon o verejnom obstarávaní povoľuje len v niekoľkých prípadoch. Platí to napríklad pri autorských právach. Ak by štát vlastnil určitý softvér a potreboval by jeho novú verziu, zákazku môže dostať len konkrétna firma. Za všetkým môže byť ešte aj časová tieseň.

    „Dôvody na priame rokovacie konanie mohli byť dané. Je možné, že sa štát ocitol v časovej tiesni, a tak nemal inú možnosť, ako dodávateľa vybrať,“ vysvetľuje partner advokátskej kancelárie Taylor Wessing Andrej Leontiev. Firma Strabag okrem hydrogeologického prieskumu pracovala aj na spevňovaní pôdy pre budúci park.

    - Reklama -