Požehnanie pre Putina. Ruské vojská môžu intervenovať v Sýrii, potvrdila Duma

    0
    Obrnené vozidlo Rosomak – Scipio 8×8 (Autor: ReproFoto: youtube)

    Rusko posilňuje svoje armádne jednotky v Sýrii, kde v konflikte podporuje vládnych vojakov prezidenta Asada, ktorý stojí proti militantom Islamského štátu (IS) a prozápadným povstalcom, pripomenula situáciu tlačová agentúra Reuters.

    Šéf Putinovej prezidentskej kancelárie Ivanov po hlasovaní Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu, vyhlásil: „Sýrsky prezident požiadal vedenie našej krajiny o vojenskú pomoc.“

    Upozornil, že hlasovanie neznamená, že do konfliktu sa zapoja ruské pozemné sily – zdôraznil, že opatrenie umožňuje iba nasadenie vzdušných síl.

    „Hlavným cieľom je boj proti terorizmu a podpora legitímnych úradov v Sýrii v boji proti terorizmu a extrémizmu,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na otázku, či Rusko môže zaručiť, že jeho prípadné letecké útoky sa obmedzia len na militantov IS.

    „Ak bude existovať jednotná koalícia, o čom pochybujem, alebo nakoniec dve koalície – jedna americká a jedna ruská -, budú musieť koordinovať svoje akcie,“ vyhlásil pre tlačovú agentúru vojenský expert Ivan Konovalov.

    „ Aby tam mohli ruské sily operovať legitímne… bol potrebný zákon,“ dodal Konovalov.

    Niektoré médiá na Blízkom východe priniesli správy, že ruské vojenské lietadlá už začali podnikať letecké útoky v Sýrii proti pozíciám Islamského štátu (IS). Kremeľ to odmietol potvrdiť.
    Naposledy, keď ruský parlament udelil Putinovi právo vyslať vojakov do zahraničia, čo je technická požiadavka vyplývajúca z ruského zákona, Moskva obsadila vlani ukrajinský Krymský polostrov.

    - Reklama -