Povolenie manžela takmer na všetko. Saudskoarabky toho už majú plné zuby

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    „Vydať sa. Cestovať do zahraničia. A aj študovať, pracovať, prenajať si byt či navštíviť lekára. To všetko Saudskoarabky nemôžu, ak im to nedovolí ich mužský poručník, ktorý ich zastupuje pred zákonom. Býva ním ich najbližší mužský príbuzný – najčastejšie manžel, prípadne syn, ktorý drží osud ženy vo svojich rukách, a v mnohých ohľadoch tak vládne jej životu,“ pripomína server.

    Tisíce žien sa teraz rozhodli dať najavo, že už toho majú plné zuby. Začali preto podpisovať petíciu „#IAmMyOwnGuardian“ (Sama som sebe strážcom – pozn. redakcie), pod ktorú už pripojilo svoj podpis 14-tisíc príslušníčok nežného pohlavia. Ženy chcú skrátka žiť život bez rôznych povolení mužov. Za aktuálnou kampaňou stojí v Saudskej Arábii známa aktivistka Aziza al-Yousefová. Táto žena organizuje vzdelávacie semináre a snaží sa nabúrať tradičné vzorce správania.

    Otázkou je, či sa kampaň dočká nejakej odozvy. Aziza al-Yousefová prezradila BBC, že pri organizovaní podobných akcií nenaráža na odpor, naráža na ľahostajnosť najvyšších miest. Protesty v podstate narazia na stenu mlčania a postupne utíchnu.

    Patrí sa však dodať, že sa zároveň rozbehla protiakcia, ktorá systém poručníctva označuje za správny, potrebný a chrániaci ženy.

    Celú správu si môžete prečítať TU.

    - Reklama -