Povolebné scenáre: Na scénu sa dostáva úradnícka vláda. Kto by ju tvoril?

    0
    Ilustračné foto: Štátna vlajka SR a štátna vlajka ČR (Autor: SITA)

    Na ňu si posvietil vo svojom texte pre Denník N riaditeľ vydavateľstva Lukáš Fila. „Lenže nemožnosť dohody v kombinácii s blížiacim sa predsedníctvom v Únii a faktom, že predčasné voľby by sa nehodili nikomu (možno s výnimkou Kotlebu a Kollára), dovoľujú aspoň špekulovať nad variantom, že iniciatívy sa ujme prezident Andrej Kiska,“ píše Fila.

    Šéf vydavateľstva sa ďalej oddáva fantázii a špekuluje, ako by takýto kabinet mohol vyzerať. Rezortu zahraničných vecí by sa mohol ujať opäť Miroslav Lajčák, okrem iného aj Kiskov dobrý kamarát z Popradu. Ďalšou možnosťou je, že by na tento post nastúpil splnomocnenec pre predsedníctvo Ivan Korčok. Na vnútro by si mohol posvietiť prokurátor a bývalý štátny tajomník Maroš Žilinka. Fila v rezorte školstva vidí šéfa iniciatívy A dosť! Stanislava Boledoviča alebo Milana Ftáčnika. „Spravodlivosť by pristala Zuzane Čaputovej z Via Iuris alebo rektorke policajnej akadémie Lucii Kurilovskej, zdravotníctvo Martinovi Filkovi z IFP, a takto by sa dalo pokračovať,“ vymenováva Fila.

    Autor komentára ďalej poznamenáva, že takáto vláda by vedela urobiť veľa dobrého, možno viac ako tá štandardná, politicky zostavená. Popritom ale netvrdí, že to je správna cesta. Ďalej podotkol, že podstatou volieb je vybrať také osoby, ktoré budú riešiť problematiku ako platy učiteľov či sestier, výšku daní, zotrvanie v Únii či manželstvá gejov. Úradník sa s týmto popasovať nevie, potrebujeme na to politika.

    - Reklama -