Povinnosť zverejňovať krajinu pôvodu mäsa považujeme za zbytočnú, tvrdí asociácia hotelov a reštaurácií

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Povinnosť uvádzať krajinu pôvodu mäsa v zariadeniach spoločného stravovania sa podľa asociácie neuplatňuje v žiadnej z krajín EÚ, v prípade Slovenska sa tak ide nad rámec bežnej praxe v európskych krajinách.

    Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska apeluje na poslancov Národnej rady (NR) SR a príslušné rezorty, aby hľadali riešenia na celoeurópskej úrovni a prijímali opatrenia na zlepšenie kontrolnej činnosti a elimináciu káuz v mieste ich vzniku, nie na konci potravinového reťazca.

    AHRS opakovane zdôrazňuje, že dostupnosť informácií o pôvode potravín, či zvyšovanie povedomia spotrebiteľov o ich kvalite a pôvode sa dá dosiahnuť lepšou informovanosťou spotrebiteľov a spoločnou podporou iniciatív, ktoré sú zamerané na zdravé stravovanie.

    Preukazovanie pôvodu mäsa je krok v ústrety spotrebiteľovi. Ten má právo byť informovaný, odkiaľ mäso pochádza. Uviedla to vo štvrtok (12. 9.) ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS) po tom, ako parlament 99 hlasmi schválil novelu zákona o potravinách. NR SR spolu s ňou schválila pozmeňujúci návrh členky Výboru NR SR pre poľnohospodárstvo a životné prostredie Evy Antošovej (SNS) a predsedu uvedeného výboru Petra Antala (Most-Híd) o zlepšení informovanosti stravníkov v reštauráciách.

    “Zároveň dosiahneme cieľ, zvýšenie podielu slovenského mäsa v reštauráciách,” zdôraznila ministerka s tým, že treba mať mäso pod kontrolou v celom reťazci. Podľa prieskumu rezortu je pre takmer 60 % ľudí dôležité, aby bolo mäso slovenského pôvodu. Pripomenula aj ochranu slovenského spotrebiteľa pred nekvalitnými potravinami.

    Preukazovanie krajiny pôvodu mäsa v stravovacích zariadeniach sa bude týkať surového bravčového a hovädzieho mäsa, mäsa z oviec, kôz a hydiny, ale nie polotovarov, uviedla Antošová.

     

    - Reklama -