Povinné utečenecké kvóty. Zbraň hromadného presídlenia?

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Podľa názoru Lukáša Krivošíka sú pomoc utečencom a ochota akceptovať kvóty, na ktorých pracuje Európska komisia, dve rozdielne veci. Prečo? Slovensko by vraj malo „pomáhať utečencom z vlastnej iniciatívy aj bez kvót, prichýliť viac ľudí, než pripúšťa vláda a súčasne odmietať kvótový diktát“.

    Podvolí sa Slovensko?

    Krajiny V4 by podľa autora rozhodne nemali ustupovať zo svojej názorovej pozície v otázke utečeneckých kvót. „Ak krajiny V4 ustúpia, pre Slovensko to bude mať popri utečencoch, centrálne presídlených na naše územie, ešte jeden následok. Získame povesť krajiny, ktorá sa pri zásadných európskych kontroverziách síce stavia na zadné, ale keď si trochu porebeluje, väčšinou krotko ustúpi. Západní lídri si z toho vezmú ponaučenie, že Slovensko sa vždy podvolí, akurát treba dostatočne dlho naň vyvíjať nátlak,“ myslí si komentátor.

    Utečenci sú len rukojemníkmi

    Autor porovnáva postoj slovenskej vlády k utečencom s pomocou Grécku. „Slovensko najskôr rebelovalo aj pri pomoci Grécku. No neskôr, pri hlasovaní o eurovale, sa napokon zlomilo, čo viedlo k pádu vlády Ivety Radičovej. Na európskej úrovni sa teda vedie zásadná hra, ktorá bude mať v budúcnosti vplyv na medzinárodné postavenie krajiny. A utečenci sú v nej len rukojemníkmi,“ píše Lukáš Krivošík.

    Celý komentár Lukáša Krivošíka si môžete prečítať TU

    - Reklama -