Poviem vám, kto je za pádom „Dvojičiek“, vystatuje sa Trump. Neboli to Iračania, boli to…

    0
    Donald Trump (Autor: SITA)
    Donald Trump má pred ostatnými svojimi republikánskymi rivalmi náskok aj vďaka tomu, že presadzuje mimoriadne nekompromisný prístup voči utečencom a migrantom. Teraz však vytiahol eso z rukáva, keď obvinil z prípravy teroristických útokov na takzvané Dvojičky“ Saudskú Arábiu. Nezabudol dodať, že sa to celé stalo za vlády prezidenta Georgea Busha, ktorý podľa Trumpa spolu so svojou administratívou nereagoval na varovania tajných služieb a klamal o prítomnosti chemických zbraní v Iraku. 
     
    „Kto vyhodil do vzduchu Svetové obchodné centrum? Neboli to Iračania, ale boli to Saudskoarabi. Pozrite sa na Saudskú Arábiu, otvorte dokumenty,“ uviedol Trump v rozhovore pre televíziu Fox. Republikánsky kandidát sa pravdepodobne odvolával na chýbajúcich 28 strán dokumentov, ktoré vymazali zo správy špeciálnej komisie z roku 2002, ktorá sa zaoberala práve útokom z 11. septembra. 

    Saudskoarabská stopa

    Práve stránky, ktoré údajne na príkaz prezidenta Georgea Busha vymazali zo správy o páde „Dvojičiek“, mali podľa Trumpa hovoriť o zodpovednosti a účasti občanov Saudskej Arábie na prípravách útokov. Stephen Lynch, kongresman za štát Massachusetts, ešte vlani uviedol, že spomínané dokumenty poskytujú dôkazy o „účasti určitých saudskoarabských jednotlivcov a skupín z al-Káidy na útokoch v USA“. 
     
    VIDEO Donald Trump o zodpovednosti za útok na Svetové obchodné centrum
     
    „Neboli to Iračania, kto zničil Svetové obchodné centrum. To neboli oni, ale dozviete sa, kto to skutočne urobil, pretože na to majú dokumenty, ktoré sú prísne tajné,“ vyhlasoval Trump pred davom svojich priaznivcov na predvolebnom mítingu v Južnej Karolíne. 
     
    Podľa uniknutých informácií pochádzalo až 15 z celkového počtu 19 únoscov, ktorí sa podieľali na útokoch z 11. septembra 2001, zo Saudskej Arábie. Bývalý senátor Bob Graham z Floridy už v roku 2012 upozornil vo svojej správe na financovanie teroristov z al-Káidy zo Saudskej Arábie. „Som presvedčený o tom, že existuje priame spojenie medzi prinajmenšom niektorými teroristami, ktorí spáchali útoky z 11. septembra, a vládou Saudskej Arábie,“ uviedol ešte pred 4 rokmi senátor Graham pre New York Times. 
     
    - Reklama -