Považujeme za správne, aby sme pozvali Albánsko začať prístupové rokovania, uviedol Lajčák

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    Lajčák Albánsko navštívil v pozícii úradujúceho predsedu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a absolvoval stretnutia s predstaviteľmi vlády i opozície.

    “Vo všetkých stretnutiach dominovala téma EÚ,” povedal Lajčák a pripomenul, že Európska komisia (EK) na konci mája odporučila začatie prístupových rokovaní s Albánskom a Severným Macedónskom.  

    “Musím povedať, že táto krajina je v tejto chvíli v takom citlivom momente svojho vývoja, a veľa bude závisieť aj od toho, ako sa k tomu postaví EÚ,” povedal.

    Pozícia Slovenska je podľa Lajčáka jasná. “My považujeme za správne, aby sme pozvali Albánsko začať prístupové rokovania,” uviedol. 

    Albánsko sa pripravuje na prevzatie predsedníctva v OBSE od januára 2020 a Slovensko je pripravené krajinu pri preberaní podporiť.  

    Balkánska krajina si podľa ministrových slov veľmi váži, že Slovensko má záujem odovzdávať skúsenosti pri preberaní predsedníctva a veľmi dobre registruje aj to, že Slovensko podporuje Albánsko na Európskej ceste.

    Veľa pozornosti a obáv však podľa Lajčáka vyvoláva aj vnútropolitický vývoj v Albánsku.

    “Už niekoľko mesiacov pokračujú protesty, ktoré sú aj násilné, opozícia spálila svoje mandáty a odišla demonštratívne z parlamentu a z inštitúcií,” povedal Lajčák a dodal, že krajinu 30. júna čakajú lokálne voľby, ktorých sa opozícia nezúčastní.

    Členské krajiny OBSE podľa Lajčáka si všímajú túto situáciu a veria, že nebude mať vplyv na výkon predsedníctva. Minister Lajčák v rámci svojej cesty na Balkán navštívi v utorok Srbsko, kde sa stretne s vládnymi predstaviteľmi a zástupcami občianskej spoločnosti.

     

    - Reklama -