Potvrdené: Harabin bude kandidovať za predsedu Najvyššieho súdu SR. Opozícia okamžite spustila…

    0
    Štefan Harabin (Autor: SITA)

    Mal by si ujasniť, či je politik alebo sudca

    “Pán Harabin by si mal ujasniť, či je politik alebo ešte sudca,” povedala pre TASR nezaradená poslankyňa a bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Jeho ambície v politike vníma ako “diskvalifikačné na pozíciu nielen predsedu súdu, ale aj sudcu”.

    Mečiarizmus

    Koaličný Most-Híd si myslí, že by zvolenie Harabina ako predsedu NS SR znamenalo krok späť, uviedla to hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár. “Mnohí si pamätajú kontroverzné pôsobenie Štefana Harabina v období mečiarizmu a rovnako majú v živej pamäti jeho vyjadrenia a spôsob vedenia kampane pred ostatnými prezidentskými voľbami,” spresňuje Debnár. Podľa nej je každému súdnemu človekovi jasné, že má Harabin “svojský prístup k právu, spravodlivosti a pravde”.

    Osobný prospech

    Harabin podľa predsedu hnutia OĽaNO Igora Matoviča už mnohokrát dokázal, že ho v každej funkcii vždy zaujímal len osobný prospech. Matovič dodal, že by jeho zvolenie znamenalo “návrat súdnictva do doby mečiarovského temna”. 

    Hrozba pre Slovensko

    Koalícia Progresívne Slovensko (PS)/Spolu považuje kandidatúru Harabina za hrozbu pre spravodlivosť na Slovensku. “Je kľúčové, aby na čele významných súdnych inštitúcií, akou je aj Najvyšší súd SR, stál človek, o ktorého charaktere nie sú pochybnosti,” uvádza sa v stanovisku koalície.

    Podnet Súdnej rade SR

    Vznikajúca strana bývalého prezidenta SR Andreja Kisku Za ľudí vyzýva predsedníčku NS SR Danielu Švecovú, ako aj ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd), “aby ako oprávnené osoby podali podnet Súdnej rade Slovenskej republiky so žiadosťou o  stanovisko k možnej kandidatúre osoby Štefana Harabina”.

    Hovoria to vzhľadom na jeho nedávnu kandidatúru na prezidenta, čo podľa nich môže spochybňovať jeho nezávislosť. Člen strany Juraj Šeliga pripomenul v stanovisku aj údajné kontakty Harabina s mafiánom Bakim Sadikim.

    “Minister spravodlivosti v rámci svojich zákonných možností zaujme stanovisko po dôkladnom zvážení všetkých okolností súvisiacich s voľbou predsedu NS SR,” uviedla na margo výzvy hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová. 

     

    - Reklama -