Postupne sa dozvedáme, kto je, s prepáčením, aký veľký hajzel, reagujú politici na kauzu ´maznák´

    0
    Martin Glváč (Autor: TASR)

    Začiatkom minulého týždňa médiá informovali, že viacerí vplyvní ľudia si písali s objednávateľkou vraždy Jána Kuciaka. Malo ísť napríklad o bývalého námestníka generálneho prokurátora Reného Vaneka, predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu či podpredsedu NR SR Martina Glváča, alebo predsedu NR SR Andreja Danka.

    Samotný Glváč, ktorý je vysoký funkcionár Smeru, si v parlamente robil selfíčka, ktoré následne mal posielať Alene Zsuzsovej. Tá mu na oplátku posielala pikantné fotografie, pričom ho v telefóne mala uloženého ako ‚maznák‘. Informoval o tom denník Sme.

    V reprofotografiách, ktoré zverejnila televízia Markíza, Glváč napríklad píše: ‚Si božsky krásna a zaslúžiš si hýčkanie a opateru‘ či ‚Zajtra mám pre teba (už po mnohýkrát) veľké svoje prekvapko‘. Rovnako jej písal počas rokovania NR SR, ktorú 20. júna minulého roka viedol, že sedí v sále a jediné, čo by ho mohlo potešiť, je správa od nej. Rovnako vyšla informácia, že sa mali trikrát stretnúť.

    Glváč informácie popiera

    Samotný Glváč priznal, že so Zsuzsovou komunikoval, uviedol však, že tak robil prostredníctvom tretích osôb. „Chcem zdôrazniť, že pravdepodobne ako jediný z oslovených som na takéto kontakty upozorňoval príslušné orgány a postupoval som podľa ich pokynov a odporúčaní, a komunikácia prebiehala v koordinácii s tretími osobami, preto nepovažujem predmetnú komunikáciu za osobnú,“ napísal Glváč vo vyjadrení.

    Dodal, že informáciu o stretnutiach so Zsuzsovou považuje za klamstvo a upriamil pozornosť na jeho vyjadrenie z minulého týždňa, keď uviedol, že vzhľadom na výzvu generálneho prokurátora sa k prípadu nebude vyjadrovať. A to z dôvodu prebiehajúceho vyšetrovania.

    „Je celkom jasné, čo je cieľom tejto diskreditačnej kampane voči mojej osobe,“ napísal Glváč s tým, že podľa jeho názoru sa tým potvrdzuje prítomnosť organizovanej skupiny, ktorá sa snaží zamiesť pod koberec informácie, že so Zsuzsovou mal randiť advokát Daniel Lipšic. „To, že zastupuje Kuciakovcov, považujem za obrovskú zvrátenosť,“ dodal následne s tým, že daný denník napomáha šíriť klamstvá a konšpirácie o jeho osobe napriek tomu, že sú mediálne známe kontakty s obvinenou.

    Pellegrini: Chcem počuť jeho osobný názor

    K medializovaným informáciám sa vyjadril aj premiér Peter Pellegrini. Ten plánuje o danej veci hovoriť s Glváčom osobne, pričom dodal, že zoznam ľudí, ktorých Zsuzsová kontaktovala, je značný a z toho dôvodu sa treba všetkým venovať rovnako. „Akoby sa teraz roztrhlo vrece. Tá slečna mala veľkú kapacitu. Nie som si istý, či je zoznam konečný,“ povedal ešte minulý týždeň.

    Rovnako ako pre Martina Glváča aj pre predsedu vlády je absurdné, že rodinu zavraždeného novinára právne zastupuje Daniel Lipšic, ktorý mal s ňou rovnako komunikovať a stretnúť sa. „Samozrejme, tvrdí, že v jeho prípade je to podvrh. Ďalší predseda strany (Boris Kollár – pozn. redakcie) priznal, že sa s ňou aj stretol a dával jej peniaze. Prokurátor (René Vanek – pozn. redakcie) s ňou komunikoval. Ja som zatiaľ zobral na vedomie vyjadrenie Martina Glváča a budem chcieť počuť jeho osobný názor,“ dodal.

    Tomáš: Zasadne predsedníctvo Smeru

    K prípadu sa vyjadril aj poslanec za Smer Erik Tomáš. Podľa jeho slov musí o tom, či bude mať Glváč naďalej dôveru Smeru, rozhodnúť predsedníctvo strany. Chcú si na ňom vypočuť vysvetlenie podpredsedu NR SR k jeho komunikácii so Zsuzsovou. Zdôraznil tiež, že pravdivosť uniknutých informácií z vyšetrovateľského spisu nie je zatiaľ potvrdená.

    Stále ide o údajnú komunikáciu, nechajme preto na orgánoch činných v trestnom konaní, aby vec preverili, a to i z hľadiska bezpečnostných rizík,” uviedol zároveň i na margo výziev, aby premiér odvolal Glváča z funkcií, ktoré zastáva. Tomáš si zároveň myslí, že by sa mala venovať rovnaká miera pozornosti všetkým politikom, o ktorých sa preukázalo, že s Alenou Zsuzsovou v minulosti komunikovali. Uviedol to v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo.

    Ku kauze sa vyjadril aj minister práce Ján Richter. Ten uviedol, že Martin Glváč má jeho plnú dôveru. “V plnej miere mu dôverujem a som presvedčený, že v krátkej dobe vysvetlí okolnosti a veci, ktoré s tým súvisia,” povedal novinárom Richter. Za problematickejšiu považuje komunikáciu iných ľudí, ktorí sa v prípade spomínajú. “Napríklad pána Lipšica, ktorý má obhajovať rodinu poškodených. Tam by som sa viac zamýšľal,” doplnil minister.

    Nicholsonová: Som zvedavá, ako sa teraz budú správať jeho kolegovia

    Svoj postoj k celej situácii vyjadrila kolegyňa Glváča, podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová. Poukázala na zaujímavé skutočnosti, ktoré sa dejú za parlamentnými dverami v čase, keď prebiehajú poslanecké grémiá, na ktoré médiá nemôžu ísť. „Na grémiách ma poslanec Miroslav Číž tituluje TOTO alebo ONO, lebo tvrdí, že pre takú nevzdelanú ženskú ako ja, on (vzdelaný učenec) nemá rod,“ napísala saskára na Facebooku.

    Dodala, že na grémiách sa niektorí poslanci správajú ako ´burani´, najmä z dôvodu, že tam nie sú prítomní novinári. „Predseda parlamentu sa zvykne tiež ventilovať na ženách – na mne a na kolegyni Naty Blahovej, Číž a Jarjabek sa s ním pretekajú, ktorý z nich nás o niečo viac urazí ako ten druhý,“ poukázala následne.

    Z toho dôvodu je zvedavá, ako sa menovaní páni vyrovnajú s medializovanými informáciami o ich straníckom kolegovi Martinovi Glváčovi. „A teda s prítomnosťou usvedčeného ´maznáka´ objednávateľky nájomnej vraždy novinára a jeho priateľky,“ napísala.

    Rovnako sa dotkla aj informácie, že účelová komisia UMB uviedla, že Danko mal vo svojej rigoróznej práci veľké množstvo prebratých textov, ktorých bolo zo 72 strán 63. Nicholsonová ho nazýva usvedčeným plagiátorom, podvodníkom a klamárom, a preto je rovnako zvedavá, ako sa s touto skutočnosťou vyrovnajú menovaní smeráci. „Myslím, že v tejto partii budú ešte za väčších hrdinov ako doteraz,“ uzavrela.

    Galko: Dozvedáme sa, kto je aký veľký hajzel 

    Podpredseda SaS Ľubomír Galko vo svojom vyjadrení poukázal na voľby člena komisie na kontrolu technických prostriedkov. Podľa jeho slov bol Glváč ten, kto najostrejšie vystupoval proti tomu, aby ho do komisie zvolili. „De facto môjmu zvoleniu zabránil, pretože pôvodne mnohí iní smeráci ani poslanci SNS a Mosta-Híd s tým problém nemali. Seba tam, samozrejme, navrhol ako prvého,“ vysvetlil Galko. Z toho dôvodu konštatuje, že všetko do seba zapadá a on sa už nebude ničomu čudovať.

    Bude len držať palce tým čestným policajtom, aby pracovali ako doteraz. Naďalej budem presvedčený, že cena za to, že sa postupne dozvedáme, kto je, s prepáčením, aký veľký hajzel, a tým myslím život dvoch mladých ľudí, ktorí nikomu neublížili, práve naopak, spoločnosti pomáhali, bola privysoká,“ uzavrel s tým, že prosí ľudí, aby na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú nikdy nezabudli.

    Blahová: Tu končí sranda

    „Maznákom ho nazývala objednávateľka vraždy v ich žhavej konverzácii. Pritom mal Glváč najvyššiu previerku na prísne tajné a najvyššiu previerku NATO a EÚ. Zdá sa, že aj bezpečnostné previerky sú u nás k dispozícii pre ´našich ľudí´ rovnako ako akademické tituly a verejné statky,“ napísala poslankyňa za SaS Natália Blahová. Podľa nej sa tu však končí sranda.

    „Zveriť takýmto hlupákom do rúk bezpečnosť celého štátu je brutálny hazard,“ vysvetlila. Konštatuje, že ak niekto nevie prekuknúť ´medovú pascu´, ktorú považuje za najstarší špionážny trik, tak by mal odísť, prípadne mať domáce väzenie, „a tam poslušne čakať a byť súčinný s orgánmi činnými v trestnom konaní. Morálna žumpa strany Smer už zasmradila celú spoločnosť“, dodala.

    Matovič: Hrdina naďalej mlčí

    „Alena Zsuzsová, obvinená z objednávky vraždy Jána Kuciaka, mala Martina Glváča uloženého v mobile ako ´maznák´ a vypovedala, že sa trikrát stretli aj osobne … a Maznáčik naďalej o svojom žužolení so Žúžovou mlčí. ´Hrdina´,“ uviedol šéf OĽaNO Igor Matovič.

    Svoj názor k celej kauze vyjadrila aj predsedníčka klubu hnutia Veronika Remišová. Napísala, že sa postupne odhaľujú kontakty a komunikácia vplyvných ľudí s ľuďmi, ktorých obvinili z vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

    „Je potrebné sa spýtať, či takéto toxické prepojenia dokonca nemohli viesť k vážnemu ohrozeniu bezpečnosti a je potrebné žiadať dôsledné vyšetrovanie s patričnými zákonnými dôsledkami,“ uviedla. Dodala, že takéto rozsiahle podozrenia nesmú byť nevyšetrené či zametené pod koberec. „Viac ako inokedy potrebujeme silný záujem a aktivitu verejnosti, aby sme Slovensko spoločne vrátili občanom.“

    Grendel: Glváč by mal skončiť

    „Generálny prokurátor postavil latku vysoko: svojho námestníka Reného Vaneka odvolal z funkcie, lebo si cez sociálne siete v minulosti písal s Alenou Zsuzsovou a túto skutočnosť nepriznal ani potom, čo Zsuzsovú obvinili z objednávky vraždy Jána Kuciaka,“ napísal Gábor Grendel. Dodal, že rovnako ako Vanek ani Glváč sa nikomu nepochválil, že komunikoval s objednávateľkou vraždy.

    „Vanek po medializácii priznal farbu a svoje konanie oľutoval. Napriek tomu prišiel o kreslo námestníka GP. Glváč zatiaľ len nezrozumiteľne zapiera. Logika veci však nepustí: Ak za menší prehrešok musel René Vanek odísť, Glváč by ho mal nasledovať tiež,“ uzavrel.

    Kollár: Nemyslím si, že komunikáciu koordinoval cez tretie strany

    Svoj postoj k záležitosti vyjadril aj predseda Sme rodina Boris Kollár. V diskusnej relácii Na telo spochybnil Glváčove vyjadrenia, že svoju komunikáciu koordinoval cez tretie strany a diala sa s vedomím bezpečnostných zložiek. „To mi tak naozaj nepripadá,“ vyhlásil v súvislosti s intímnym obsahom správ. Čo sa týka jeho komunikácie s podozrivou, pripomenul, že sa k nej sám priznal ako ku kontaktu medzi súkromnými osobami, ktorý sa skončil predtým, ako vstúpil do politiky. „Ako politik som s ňou nekomunikoval,“ zdôraznil.

    Súvislosti

    Po medializovaní informácie o komunikácii s obvinenou Zsuzsovou musel vo svojej funkcii skončiť René Vanek, ktorému generálny prokurátor Jaromír Čižnár odobral poverenie na výkon funkcie námestníka generálneho prokurátora. Následne Igor Matovič poslal premiérovi Petrovi Pellegrinimu výzvu, aby Glváča poslal do karantény a zbavil ho všetkých funkcií, ktoré zastáva. „Glváč bol v tom čase predsedom poslaneckého klubu, dnes je podpredsedom klubu a podpredsedom NR SR, člen ľudskoprávneho výboru, člen výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, člen úzkeho vedenia Smeru – SD a krajský šéf strany,“ uviedol šéf Obyčajných.

    Apeluje tiež na predsedu NR SR Andreja Danka, aby si dal podmienku, že od najbližšej schôdze pléna Glváč nebude podpredsedom parlamentu. Ide o povesť štátu, dôveryhodnosť a bezpečnosť. Tento človek si verejne robil posmech z ľudí, ktorí chodili na námestia. Vedel, že žena, s ktorou si užíval na Facebooku, je objednávateľka vraždy, napriek tomu odporne a cynicky komunikoval na verejnosti. Je to človek, ktorý trpí absenciou svedomia. Nemá čo byť podpredsedom NR SR,” dodal Matovič.

    Glváčovo trestné oznámenie

    Na jeho slová následne reagoval samotný Glváč, ktorý Matoviča nazval daňovým kriminálnikom a usvedčeným klamárom. „Toto je hnoj Igora Matoviča. Podávam trestné oznámenie a toto si tento vagabund na povale u svojej babky už neukryje. Páni Matovič a Daniel Lipšic verejnosť neoklamú. Vystúpenie Igora Matovič dokázalo, že tu funguje organizovaná skupina s jediným cieľom, prekryť randenie Daniela Lipšica s podozrivou Alenou Zsuzsovou. Je nechutné, že po tom všetkom sa účelovo ponúkol Kuciakovcom, aby mal prístup k spisu ako ich advokát. Vyzývam Igora Matovič, aby okamžite vysvetlil túto nehoráznosť,” odkázal Glváč.

    Alena Zsuzsová obvinená z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej komunikovala posledné roky s viacerými vplyvnými ľuďmi. Medzi nimi sú medzitým odvolaný námestník generálneho prokurátora pre netrestný úsek René Vanek, Martin Glváč, poslanec parlamentu a šéf Sme rodina Boris Kollár, predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba či predseda parlamentu Andrej Danko. Písal o tom Denník N, ktorý sa pritom odvoláva na informácie z vyšetrovania prípadu.

    Komunikáciu Aleny Zsuzsovej s vplyvnými ľuďmi získali podľa denníka vyšetrovatelia po zadržaní jej mobilu, počítača a po tom, čo dali tieto zariadenia preskúmať znalcom. Obvinená si komunikáciu s týmito mužmi archivovala a nie je vylúčené, že ju mohla používať aj na vydieranie.

    - Reklama -