Postavilo sa Slovensko k utečeneckej kríze správne? Polemizuje novinár Tom Nicholson

    0
    Tom Nicholson, novinár (Autor: SITA)

    „Tento rok migrovalo za azylom v Európe milión ľudí. Bola to zmena tak pre nich, ako pre nás,“ píše v úvode komentára Nicholson pre portál denníka SME. Nicholson sa ale neobracia len za uplynulým rokom, ale načrel v pamäti do roku 2013.

    V tomto roku navštívil ostrov Lampedusa pápež František. Počas omše sa prihovoril Sýrčanom, Afgancom či Afričanom, ktorí na ostrove našli dočasné domovy. Žiadal zhromaždených, aby odpustili Európe za ich zjavný nezáujem o príchodzích imigrantov.

    „Upadli sme do globalizácie ľahostajnosti. Zvykli sme si na utrpenie druhých, neznepokojuje nás, nepovažujeme ho za našu starosť. Stratili sme zmysel pre bratskú spolupatričnosť,” cituje novinár Svätého Otca.

    Poznamenáva, že na rozdiel od Merkelovej politiky „otvorených dverí“ je Slovensko v tomto smere pozadu. Spolupatričnosť a záujem o migrantov sme údajne potlačili.  „Tak ako činy vykonané z ľudskosti a štedrosti majú moc nás inšpirovať, rovnako na druhej strane môže ľahostajnosť k osudu iných zničiť to málo, čo drží našu krajinu pokope,“ píše Nicholson.

    - Reklama -