Postavili ho pred šibenicu a povedali: Ste vinný. Ekologický aktivista si prešiel hotovým iránskym peklom

    0
    Väzni za mrežami. (Autor: Reprofo:Youtube/Breaking News)

    Farzad Haghshenas má 38 rokov a v roku 2011 ho bezdôvodne zatkli v iránskom meste Marivan, kde predával v obchode so sladkosťami a pôsobil ako ekologický aktivista. Jedného dňa si po neho prišla (podľa neho) iránska bezpečnostná služba Etelaat. On sám verí, že preto, lebo patrí ku kurdskej menšine.

    Ocitol sa v suteréne zadržovacieho tábora, kde žil potme s hmyzom. Po desiatich dňoch ho vyvliekli neznámi muži a začalo sa niekoľkomesačné mučenie. Trikrát denne, prevažne v noci ho navštívili, dali na hlavu vrece a vyviedli do vedľajšej miestnosti. Ako Haghshenas veľmi rýchlo zistil, osudná miestnosť slúžila na mučenie. „Kým ma mučili, mal som vždy zakrytú hlavu a zviazané ruky. Sedel som na stoličke, zatiaľ čo ma kopali a bili,“ spomína Iránčan.

    Nakoniec mu sudca oznámil, že je vinný a čoskoro ho popravia. Približne o týždeň neskôr si po neho prišli do cely stráže a povedali mu, že má nárok napísať list na rozlúčku. Nakoniec ho vzali do miestnosti so šibenicou, no ako sa ukázalo, išlo len o „divadielko“. Väznitelia chceli Haghshenasa psychicky zlomiť. Ten sa ale nakoniec dostal do teheránskej nemocnice, odkiaľ s pomocou podplatených pašerákov ušiel. V súčasnosti čaká na azyl v Škótsku. O problematike informoval portál Daily Record.

    - Reklama -