Poslúži Visegrád Orbánovmu populizmu? Asi by to nebol dobrý nápad, myslí si komentátor

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: SITA)

    Visegrád trochu natrhlo hlasovanie o kvótach, keď Poľsko napriek predošlej dohode povedalo áno. Keby sme však k maďarskému plotu postavili českých, slovenských či nebodaj aj poľských vojakov, len by sa zvýšila diferenciácia medzi V4 a zvyškom únie, myslí si Schutz v komentári pre denník SME.

    Ďalšie negatívne kampane

    Na zahladzovanie rozkolu nabáda aj taký detail, ako napríklad to, že nemecká kancelárka Angela Merkelová nezdvihla Sobotkovi telefón. „Je to o to ľahšie, že ohlasovaním reštriktívnych azylových politík ide Západ V4 naproti,“ píše Schutz. Okrem toho, keď na jednej strane občania vítajú utečencov a na druhej strane by ich Maďari posielali späť, vzniká taký spor, že Visegrádu to určite nepomôže. Napokon, ani celej EÚ nie, keďže tak dlho sa s trápením buduje konsenzus.
    Medzinárodné hliadky pri plote podľa Schutza len spustili ďalšiu vlnu negatívnych kampaní. Ich terčom by však tentoraz nebolo Maďarsko, ale celá V4.

    Nech Sobotka pomôže Grécku

    Na Orbána navyše nevrhá dobré svetlo fakt, že jeho výmysel s plotom tak len zbytočne démonizuje utečencov. A to len pre vlastný imidž. Môže sa teda javiť, že v krajine sa na utečencov pozerajú ako na „čisté zlo, ktoré akési temné sily posielajú na Maďarsko“. To, že Budapešť je za obranu Schengenu kritizovaná, je pravda. To však ešte nie je dôvod, aby sme podporili Orbána, ktorý sa cez utečencov snaží upozorniť na seba. Orbán si navyše myslí, že je globálny aktér, ktorý hlása múdra, čo európske elity nemajú odvahu vysloviť či dosť rozumu na ne prísť. A v tom by V4 nemala maďarskému premiérovi slúžiť, myslí si Schutz.
    Ak teda ide Sobotkovi naozaj o obranu Schengenu, malo by Česko ponúknuť pomoc Grécku, cez ktoré potom utečenci prúdia do Maďarska. Visegrádska štvorka by si však mala ušetriť také „solidárne“ gestá, aby si ostatné krajiny o V4 nemysleli, že sa len nechala strhnúť radikálnym chovaním Orbána a Fica.
     

    - Reklama -