Posledný pilier demokratického práva bol infikovaný. Za toto príde väčšia strata ako za kapitánske výložky, hovorí analytik o praktikách v parlamente

    0
    Rokovacia sála NR SR počas ustanovujúcej schôdze pre VII. volebné obdobie (Autor: SITA)

    Prečo je potrebné kontrolovať poslaneckú poštu? 

    Poslanecká pošta má konečnú stanicu v objekte zvláštnej dôležitosti, ktorý je pracoviskom poslancov. Keďže je parlament najvyšším zákonodarným orgánom tohto štátu a objektom spadajúcim do starostlivosti Úradu ochrany ústavných činiteľov, kde poslanci majú svoje schránky došlej pošty, stáva sa automaticky predmetom kontroly pyrotechnikov, na ktorú sa využívajú kontrolné prístroje a  prostriedky nových technológií na odhalenie trhavín a rôznych škodlivých, či už rádioaktívnych, alebo chemických látok.  

    Je kontrolovanie poslaneckej pošty takým spôsobom, ako sa to teraz dialo, korektné? Je skutočne potrebné každú zásielku/list od fyzickej osoby alebo anonyma otvárať? Nestačil by na to, povedzme, nejaký skener?

    Po tých vyjadreniach zainteresovaných strán, ktoré som mal možnosť vypočuť si, musím skonštatovať, že boli porušené základné zásady profesionalizmu zo strany kompetentných pracovníkov kancelárie parlamentu  a aj práva poslancov, a to už nie je dobre. Je to proti všetkým pravidlám a považujem to za diletantizmus, za ktorý by mal niekto niesť zodpovednosť. Nejde v tomto prípade pravdepodobne iba o jednu osobu. Nerozumiem tomu, prečo sa rozhodli ísť pracovníci kancelárie národnej rady touto cestou, ktorá má znaky amaterizmu, a vyprodukovali zbytočný škandál. Nikto nemá právo otvárať poštu poslanca, nazerať do nej, oboznamovať sa s jej obsahom a poprípade ho i zneužiť. V tomto prípade je potrebné konštatovať, že bezpečná komunikácia medzi občanmi a poslancami, ktorým dôverujú, bola ako posledný pilier demokratického práva doslova infikovaná a za to by mala byť vyvodená prísna zodpovednosť. Odvolávať sa na nejaké nariadenie ministerstva vnútra  alebo pokyn Úradu ochrany ústavných činiteľov je vrcholne nezodpovedné. Nič také tam nenájdete. Išlo o svojvôľu určitých osôb a s následkami, ktoré akosi nedomysleli.   

    Keď už aj teda je „podozrivá“ zásielka otvorená a skontrolovaná, a nezistí sa žiaden nebezpečný obsah, ale obsahuje teda vulgarizmy, prečo by mala byť skartovaná? Existuje na to nejaký relevantný dôvod? Vulgarizmy predsa nepredstavujú bezpečnostné ohrozenie a kontrola pošty má mať hlavne bezpečnostný charakter, nie? 

    Kontrola zásielok poslancov je úplne v inej rovine ako kontrola poštových zásielok alebo balíkov adresovaných predsedovi parlamentu, ktorý je v zmysle uznesenia vlády o ochrane určených osôb chránenou osobou a vykonáva sa pre neho absolútne plný bezpečnostný servis. Ja skrátka nechápem, čo to tam dorobili, a pritom je za to zodpovedný ako príslušný riaditeľ odboru ochrany a bezpečnosti NR SR aj bývalý riaditeľ ochranky. To, čo som videl na videu a ako neodborne reagoval, bolo veľmi kuriózne a som z toho smutný. Zrejme bol pod veľmi veľkým tlakom, ale profesionál musí vždy zostať profesionálom a nechovať sa ako amatér. Žiadna pošta sa bez vedomia adresáta, teda poslanca, nesmie skartovať alebo zničiť. Dôvod by bol iba vtedy, ak by bola kontaminovaná a nebezpečná, ale v tomto prípade vidíme, že nebezpečný je skôr niekto iný. Samozrejme, pre poslancov. A už len jedna poznámka. Občan tohto štátu, ktorý sa rozhodol vstúpiť do politiky a stať sa poslancom, si musí byť vedomý, že sa bude stretávať i s vulgarizmami. Sú to tie tmavé miesta demokracie, ale niekedy sa i za nimi skrýva svetlo, ktoré by mohlo dotyčnému otvoriť oči. 

    Máte vedomosť o tom, ako funguje kontrola poslaneckej pošty v iných krajinách? Líši sa od tej, akú sme mali možnosť teraz vidieť? Aké systémy sú bežnou praxou v zahraničí?

    Kontrola pošty, ako som povedal, musí sledovať jediný cieľ, a tým je zabezpečenie bezpečného prostredia vo významnom a chránenom objekte. Toto, čo sa stalo, vyvoláva dojem, že ide o niečo nad rámec zákona, a povedal by som, že skôr za hranou zákona. Ľudia to vnímajú ako sledovanie pošty, sledovanie komunikácie medzi občanmi a poslancami, aby mal niekto prehľad, že čo sa asi deje na druhej strane línie. Toto z toho, bohužiaľ, vyšlo a môžu si za to len a len sami. Bohužiaľ, takto to celé vyznieva a požiadavky na odvolávanie ľudí sú v tomto prípade na mieste. Za chyby sa platí a to neznamená, že ak sa niekomu, ako hovorí, splnil sen, že sa dostal do parlamentu, už nemusí dodržiavať základné princípy demokracie. To by museli všetci ostatní okolo neho spať a nesnívať.

    Ide pri otváraní zásielok a ich podrobovaní takejto kontrole skutočne o taký vážny problém, ako ho prezentuje líder OĽaNO Igor Matovič?   

    Myslím si,  že ide naozaj o dosť vážny problém, pretože argumenty, či majú alebo nemajú nejakí pracovníci národnej rady prichádzajúci s poslaneckou poštou do kontaktu bezpečnostné previerky, sú v tomto prípade irelevantné. Tu si asi skutočne neuvedomujú tí, ktorí to spôsobili, vážnosť vzniknutého problému a to je už jasný ukazovateľ toho, že by mali z pozícií odísť. Ako poslanec parlamentu a človek znalý pomerov medzi politikmi a bezpečnostnými zložkami si neviem predstaviť, ako by som strávil tú skutočnosť, že mi niekto kontroluje poštu a číta si moje listy. Je to neprijateľné za akýchkoľvek podmienok. Existuje iba jedna jediná, že ja dám na to súhlas. Nič viac, nič menej. A druhá vec, ako sa môžu cítiť občania, ktorí píšu dôverné informácie svojim zvoleným zástupcom? Na jednej strane majú reagovať na výzvu premiéra, aby upozorňovali na korupciu, a na druhej strane ich takto niekto dostane na tenký ľad. Z tejto neuváženej a neprofesionálnej hlúposti stratí politický subjekt viac ako za kapitánske výložky. Takéto neuvážené konanie sa nedá pochopiť ani keby som sa akokoľvek snažil. Ale to je už vec každého jedného, ako uvažuje a ako si chráni svoje aktíva, ktoré prišli ako zo sna.  

    Môže podľa vás ísť z Matovičovej strany iba o snahu odvrátiť pozornosť od jeho údajného krátenia daní? A ak áno, myslíte si, že keby nechcel odvracať pozornosť, tak by sa otváraním pošty nezaoberal?  

    Ja neviem, či pán Matovič porušil zákon alebo nie. Nikdy som sa s ním nerozprával a poznám ho len z médií. Na to sú orgány činné v trestnom konaní, aby to zistili, a myslím si, že keď ide v tomto prípade o osobu pána Matoviča, zelenšie svetlo pre začatie vyšetrovania ešte pre nikoho iného nesvietilo. A buďme úprimní, v tomto kúpeli sa ocitli úplne iní ľudia ako z prostredia policajných zložiek alebo predstaviteľov ministerstva vnútra.   

    Šéf Kancelárie NR SR Daniel Guspan vyhlásil, že na Matoviča podáva trestné oznámenie, pretože ten údajne klame v priamom prenose, a preto by sa mal podľa Guspana ospravedlniť. Ako vnímate túto Guspanovu reakciu, má na podanie trestného oznámenia objektívne dôvody, skutočne došlo z Matovičovej strany k porušeniu nejakého zákona? Čo tým môže Guspan dosiahnuť?

    Má na to právo a či mal na to dôvody, v konečnom dôsledku posúdi niekto kompetentný z orgánov činných v trestnom konaní a nie pán Guspan. Ja som pozeral vystúpenie pána Guspana v jednej televízii a vzhľadom na to, že som už nejaký ten rozhovor s médiami zrealizoval, môžem skonštatovať, že mňa veľmi nepresvedčil. Bol veľmi rozrušený, neistý a bez argumentov. Urobil obrovskú chybu, že stiahol rozhodnutie, ktoré vydal. To sa nerobí. To robia slabí jedinci. Vždy som si stál za všetkým, čo som raz podpísal a pustil von, a tak musí reagovať každý profesionál a nie zbabelec. Ak bol k tomu donútený, je to jeho chyba a znova tam nemá čo robiť. Nie je jednoduché niekedy odolávať tlakom a je potrebné hľadať cesty a spôsoby, ako zatancovať aj na ľade a nespadnúť. Každý máme možnosť rozhodnúť sa, či zoberieme pozíciu alebo nie, ak vieme, že budeme mať nad sebou človeka, ktorý môže byť nevyspytateľný, bezcharakterný a tlačí nás do nezmyselných vecí. Možno ešte pán Guspan povie i bližšie veci a možno nie. Ak súdy rozhodnú, ako to bolo, tak pán Guspan tam už dávno nebude a nebude tam ani jeho nadriadený, ak sa nespamätajú, čo už asi nie je ani možné a nebolo by to ani dobré. Bohužiaľ. Scenár si urobili sami. Nikto iný im ho nepísal.     

     

     

    - Reklama -