Posledné varovanie pre Kurdov: Turecký parlament schválil predĺženie vojenských operácií v Iraku a Sýrii

    0
    Binali Yildirim (Autor: SITA)

    V návrhu, o ktorom rozhodovali tureckí zákonodarcovia, sa uvádza v súvislosti s národnou bezpečnosťou boj proti kurdským militantom v Sýrii a Iraku, ako aj proti organizácii Islamský štát, pričom sa tiež zdôrazňuje dôležitosť zachovania územnej celistvosti Iraku a Sýrie. Ako jednu z hrozieb pre stabilitu Turecka a okolitého regiónu identifikuje “separatizmus na etnickom základe”.

    Turecký minister obrany Nurettin Canikli vo svojom príhovore na pôde parlamentu prirovnal očakávané referendum v irackom Kurdistane k vytiahnutiu tehly zo steny, čo môže spôsobiť zrútenie celej “stavby vybudovanej na citlivých a krehkých rovnováhach”. Varoval, že výsledný konflikt môže mať globálne rozmery.

    Turecký premiér Binali Yildirim predtým vyhlásil, že reakcia Ankary na referendum o nezávislosti irackého Kurdistanu bude mať diplomatický, politický, ekonomický a bezpečnostný rozmer.

    Referendum, naplánované na 25. septembra, sa má konať nielen v Kurdistane, ale aj v niektorých sporných oblastiach vrátane provincie Kirkúk, bohatej na ropu. Tá je domovom Turkménov, Arabov, Kurdov i kresťanov. Zámer irackých Kurdov vystrašil susedov Iraku – Turecko, Irán a Sýriu -, ktorí sa obávajú, že hlasovanie povzbudí ich vlastné kurdské menšiny, aby sa snažili o odtrhnutie.

     

    - Reklama -