Posledné minúty Hitlerovho života opísal osobný strážca nacistického vodcu

    0
    Vosková figurína Adolfa Hitlera v Múzeu Madame Tussaud v Berlíne (Autor: TASR)
    Autobiografia Rochusa Mischa popisuje, ako Adolf Hitler na poslednú chvíľu “zbavil” všetkých vojakov vernosti k nemu a želal si, aby jeho telo spálili. To všetko, samozrejme, ešte pred tým, ako spáchal v priestoroch berlínskeho bunkru samovraždu. V čase, keď zomrel, bol Misch posledný človek z Hitlerovho najbližšieho okolia po jeho boku. 
     
    Osobný strážca nacistického diktátora spomína v knihe aj na svadbu s Evou Braunovou, ktorú Hitler spečatil len krátko pred smrťou. Hitler nechcel, aby bolo jeho telo zneuctené tak, ako sa to stalo Mussolinimu. Preto vydal príkaz, aby jeho telo spálili. Život si však zobral vlastnoručne spolu s manželkou. 
     
    Misch editorovi svojej autobiografie Martinovi Macovi povedal, že všetci v bunkri nervózne čakali a on bol prvý, kto nazrel do otvorených dverí študovne, kde Hitler spáchal samovraždu. Prvý pohľad mi padol na Evu. Sedela s vyloženými nohami, hlavu mala naklonenú k Hitlerovi a topánky pod sedačkou. Vedľa nej bol mŕtvy Hitler. Jeho oči boli otvorené a hlava naklonená dopredu,” spomínal Misch. 
     
    Hitlerov osobný strážca v memoároch píše aj o tom, ako pristihol Evu Braunovú len v nočnej košeli, ako ide privátnou chodbou do Hitlerovej izby a ona mu len naznačila, aby o tom mlčal. Až do chvíle, keď písal svoju autobiografiu, svoj sľub dodržal. 
     
    Rovnako musel Misch počas života mlčať aj o rozhovore medzi Evou Braunovou a Magdou Goebbelsovou, ktorý si nechtiac vypočul. Manželka šéfa nacistickej propagandy Jozefa Goebbelsa a Hitlerova družka sa v tomto rozhovore spoločne zaviazali, že zomrú spolu so svojimi partnermi. 
     
    Rochus Misch skončil po druhej svetovej vojne v sovietskom zajatí. Keď sa pokúsil utiecť, odsúdili ho v Sovietskom zväze na osem rokov v pracovnom tábore. Až do svojej smrti bol veľkým zástancom Hitlera a hovoril o ňom ako o “skvelom šéfovi”. Mischovu autobiografiu znova vydalo britské vydavateľstvo Frontline Books v máji 2017 pod anglickým názvom: Hitler's Last Witness: The Memoirs of Hitler's Bodyguard (Hitlerov posledný svedok: Memoáre Hitlerovho osobného strážcu). 
     
    Celý text nájdete TU
     
    - Reklama -