Poslankyňa Bašistová ešte nevie, ku ktorej koaličnej strane sa pridá

    0
    Roman Brecely, Alena Bašistová a Radoslav Procházka (Autor: SITA)

    Predsedovia koaličných strán Robert Fico (Smer-SD), Andrej Danko (SNS), Béla Bugár (Most-Híd) a Roman Brecely (#Sieť) sa dnes dohodli na zúžení štvorkoalície na trojkoalíciu. Brecely sa vzdá funkcie ministra dopravy a #Sieť by sa mala spojiť s niektorou z koaličných strán.

    “Predsedovia koaličných strán berú s plnou vážnosťou na vedomie záujem predsedu politickej strany #Sieť nájsť zmysluplné využitie potenciálu strany #Sieť v štruktúre niektorej z politických strán vládnej koalície cestou integrácie,” uviedol Fico po rokovaní.

    Viac informácií k tomu koalícia neposkytla, dala iba vyhlásenie bez možnosti kladenia otázok.

    Vládna koalícia má naďalej 81 poslancov, ktorí podporujú programové vyhlásenie vlády. Po prestupe pätice poslancov zo #Siete do klubu Mosta-Híd zostali #Sieti len dvaja poslanci Alena Bašistová a Radoslav Procházka.

    Naberie smer Luxemburg?

    Procházka nemusí v parlamente zostať. Slovenská advokátska komora ho totiž navrhla za kandidáta na dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu. Ak uspeje, na jeho miesto by mala prísť Zuzana Zimenová, ktorá avizovala, že vládu nepodporí.

    Zmeny v koalícii si vyžiadal prestup poslancov Andreja Hrnčiara, Martina Fedora, Kataríny Cséfalvayovej, Igora Janckulíka a Eduarda Adamčíka.

    Most zarovno s SNS

    Bugárovci tak majú teraz 15 poslancov ako SNS, #Sieť už iba dvoch, bez ktorých by koalícia stále mala v parlamente väčšinu.

    Most-Híd si bude nárokovať ministerstvo dopravy, záujem má aj o posty štátnych tajomníkov, prípadne ďalšie, ktoré v súčasnosti patria #Sieti. Ako možný nový minister dopravy sa spomína súčasný štátny tajomník na ministerstve dopravy Árpád Érsek.

    - Reklama -