Poslanecký asistent chýba už iba poslednému členovi parlamentu. O koho ide?

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Predseda Národnej rady (NR) SR, podobne ako štyria podpredsedovia parlamentu, majú k dispozícii vlastný aparát poradcov a zamestnancov. Danko podľa šéfky komunikácie NR SR Zuzany Čižmárikovej nechcel zneužívať systém, keď mu bol pridelený samostatný sekretariát. Súčasní podpredsedovia parlamentu majú okrem personálu aj poslaneckých asistentov, v minulosti ich zvykli mať aj predsedovia NR SR.

    Odmeny zaevidovaných asistentov sa pohybujú od symbolického jedného eura po maximálnych 2077 eur mesačne. Parlament ešte v minulom volebnom období odhlasoval, že jeden poslanec môže zamestnať maximálne troch asistentov, pričom jeden asistent nemôže pracovať pre viacero členov snemovne. S takýmto návrhom prišiel v súčasnosti už exposlanec Smeru-SD Vladimír Petráš. V súčasnosti maximálny počet troch pomocníkov využíva 40 poslancov zo 150.

    Medzi asistentmi sú aj známe mená. Napríklad exposlanci NR SR Andrej Kolesík, Zoltán Daniš, Michal Lukša, Peter Tatár, Peter Pollák, ale aj hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder či stredoškolský učiteľ a občiansky aktivista Juraj Smatana.

    Na poslaneckú kanceláriu a asistenta má každý poslanec na mesiac pridelenú rovnakú sumu peňazí, ktorá dokopy predstavuje 2,7-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Ak má niektorý poslanec viac asistentov, pridelený balík peňazí musí medzi nich rozdeliť v pomere, na akom sa dohodnú. V minulosti niektorí asistenti pracovali aj pre viacero poslancov.

    Napríklad uprostred roka 2014 bol stav taký, že 150 poslancom pomáhalo pri práci dovedna 346 asistentov. Každý člen v snemovni mal tak v priemere 2,3 asistenta. Najviac ich vtedy mali Ľubomír Galko (SaS) a Richard Vašečka (OĽaNO), pre ktorých pracovalo sedem pomocníkov. Posledným rekordérom bol pred rokmi, v súčasnosti už exposlanec, Peter Gabura (KDH) s desiatimi pomocníkmi.

    - Reklama -