Poslancov čaká hlasovanie o dôvere premiérovi aj voľba kandidátov na ÚS

    0
    Rokovacia sála Národnej rady - ilustračné foto (Autor: SITA)

    Odvolávanie premiéra

    Návrh na odvolanie premiéra z funkcie prerokovali poslanci počas piatkovej (13. 9.) mimoriadnej schôdze, ktorú iniciovala opozícia. Dôvodom je, že Pellegrini neodvolal Moniku Jankovskú z pozície štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, ako sa medializovala jej údajná komunikácia s Marianom K., ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Vláda s odvolaním nesúhlasí, nevidí naň žiadne relevantné dôvody.

    Voľba ústavných sudcov

    Počas riadnej septembrovej schôdze budú poslanci vyberať kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR už v piatej voľbe. O post ústavného sudcu sa uchádza 16 kandidátov. Do plného počtu majú zvoliť ešte štyroch kandidátov.

    Novela cestnej premávky

    Poslanci majú rokovať aj o novele zákona o cestnej premávke. Sprísniť by sa mal zákaz používania prístrojov za volantom, novela sa tiež zameriava na vodičov s nízkou praxou.

    Dane

    Definitívne by mali poslanci rozhodnúť o tom, či sa nezdaniteľná časť základu dane od budúceho roka zvýši tak, ako to navrhujú poslanci za Most-Híd. Rozhodnúť tiež majú o novele z dielne SNS, podľa ktorej má od budúceho roka klesnúť daň z príjmu právnických osôb z 21 na 15 percent. Ďalším opatrením SNS je zrušenie koncesionárskych poplatkov pre seniorov a poberateľov dávok v hmotnej núdzi.

    Pojem ´národnostná škôlka´

    Snemovňa bude rokovať aj o tom, či sa určí pojem národnostná škola, navrhuje to skupina poslancov za Most-Híd. Poslanci za Smer-SD Robert Fico a Erik Tomáš zase navrhujú zmeniť postup určovania minimálnej mzdy. Stanovenie výšky minimálnej mzdy na rok 2021 by malo byť primárne založené na dohode sociálnych partnerov.

    V pléne je predložený aj návrh poslancov zo SaS, ktorí chcú, aby trvalý pobyt na území SR mohol získať aj cudzinec z tretej krajiny, ktorý je partnerom občana SR s trvalým pobytom na Slovensku.

    Plénum sa bude zaoberať aj niekoľkými opozičnými návrhmi na zmeny v zákone o umelom prerušení tehotenstva. Lehoty na vykonanie interrupcie chce upraviť Sme rodina aj ĽSNS. Úpravy navrhuje aj OĽaNO či nezaradený poslanec Richard Vašečka.

     

    - Reklama -