Poslancov čaká ešte asi 30 bodov, v stredu voľba kandidátov na ÚS

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    V stredu príde na rad voľba kandidátov na ústavných sudcov, hlasovať majú podvečer. Skôr ako k voľbe dôjde, má sa zísť koalícia, aby sa dohodla na postupe a menách, ktoré by mali prejsť.

    Pri prvom hlasovaní poslanci nikoho nezvolili, a tak sú aktuálne na Ústavnom súde iba štyria sudcovia z 13. Poslanci majú zvoliť 18 kandidátov, z ktorých má prezident SR vybrať deväť nových ústavných sudcov.

    Koalícia minulý týždeň hovorila, že sa blíži k dohode. Tá by mala spočívať vo zvolení šiestich kandidátov, z ktorých má prezident vybrať troch, tak by bolo na Ústavnom súde sedem sudcov a už by nebol paralyzovaný.

    Prezident SR Andrej Kiska ale nechápe, prečo by nemal dostať od parlamentu plný počet kandidátov, teda 18, čo by mu umožnilo vymenovať všetkých deviatich chýbajúcich sudcov.

    Kiska si myslí, že vo voľbe je dostatok kvalitných kandidátov na to, aby z nich poslanci vybrali 18 a nie iba šesť. Hlava štátu vyzýva koalíciu na zodpovednosť.

     Tento týždeň (4. 4.) čaká poslancov ešte mimoriadna schôdza, na ktorej sa opozícia chce pokúsiť odvolať z funkcie ministra dopravy Árpáda Érseka (Most-Híd).

    - Reklama -