Poslanci stopli návrh kotlebovcov na obmedzenie interrupcií. Vlastnú novelu predloží Vašečka

    0
    Richard Vašečka (Autor: TASR)

    Medzi poslaneckými klubmi je snaha nájsť dohodu na zmene pravidiel pri interrupciách. Potvrdil to podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár, ktorý chce presadzovať ústavnú úpravu zákona. Zároveň zdôrazňuje potrebu podať pomocnú ruku tehotným ženám, aby donosili dieťa a dali ho na adopciu. Budúci adoptívni rodičia by podľa Blanára mohli napríklad matkám platiť náklady súvisiace s tehotenstvom.

    „Je tu snaha viacerých aj poslaneckých klubov nájsť kompromis na nejakom vylepšení súčasného stavu. Mali by sme mať ambíciu, aby zákon na ochranu života bol ústavný zákon. Ak tu máme dnes ústavné zákony na ochranu ústavných činiteľov či o nezlučiteľnosti funkcií, tak si myslím, že by tu mohol byť ústavný zákon na ochranu života, lebo ten si to zaslúži,“ uviedol Blanár.

    Pomôcť podľa neho treba aj ženám, ktoré sa rozhodujú, či si dieťa nechajú alebo podstúpia interrupciu. „Mali by sme k matke pristupovať ústretovo. Podať jej pomocnú ruku a snažiť sa pomôcť jej v tom, aby dieťa donosila a nechala priestor tomu, kto si ho chce adoptovať,“ povedal Blanár. Predstavuje si to tak, že by tu bola „nejaká autorita zastrešovaná štátom“, ktorá by sprostredkovala komunikáciu medzi matkou a potenciálnymi adoptívnymi rodičmi. „Náklady spojené s tehotenstvom by jej preplácal samotný budúci pár, ktorý si dieťa adoptuje,“ doplnil.

    Blanár je za predloženie zmien napriek tomu, že predseda Smeru-SD Robert Fico nevidí spoločenskú objednávku na túto tému. Fico nesúhlasí s tým, aby sa žene obmedzovalo právo rozhodnúť sa, či do 12. týždňa interrupciu podstúpi alebo nie. Žena podľa neho musí mať slobodnú voľbu. „Poznám tento názor predsedu. V našom klube v týchto otázkach panuje voľnosť, sme názorovo pluralitná strana. Rešpektujem názor predsedu a on zas rešpektuje iný názor v tejto téme,“ doplnil Blanár.

    Strana ĽSNS chcela presadiť, aby potraty boli možné len v troch prípadoch. Prvým je, ak je ohrozený život matky, druhým, ak žena otehotnela v dôsledku trestného činu. Treťou možnosťou malo byť, ak ide o preukázateľne geneticky chybný vývoj plodu.

    Súčasné ustanovenie, ktoré dovoľuje interrupcie do 12. týždňa tehotenstva, chceli zo zákona vypustiť. Zároveň tam chceli doplniť pravidlo, že cudzinkám bude možné vykonať umelé prerušenie tehotenstva len v prípade ohrozenia ich života a s ich súhlasom.

    Vašečka predloží vlastný návrh 

    Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Richard Vašečka pripravuje návrh, ktorý nebude umožňovať vykonávanie potratov bez veľmi vážneho dôvodu. Predložiť ho chce na budúcu schôdzu parlamentu. Oznámil to na stredajšej tlačovej konferencii v parlamente.

    “Do prípravy zákona, ktorý predložím na najbližšej schôdzi, pozývam všetkých aktivistov za ochranu života. Táto dôležitá téma musí v parlamente znieť a ja chcem byť jej hlasom,” uviedol Vašečka. Chce rokovať.

    Poslanec nesúhlasil so stopnutím návrhu ĽSNS na aktuálnej schôdzi. Obmedzenie interrupcií z dielne kotlebovcov by podporil, hoci ĽSNS je pre neho politicky neprijateľná strana. 

    “Politická strana Kotleba-ĽSNS je pre mňa politicky neprijateľná a za jej návrhy štandardne nehlasujem. Návrh na ochranu nenarodených detí som bol však pripravený podporiť,” povedal.

    Súčasnú právnu úpravu o interrupciách označuje Vašečka za extrémne benevolentnú. Potraty považuje za tragédiu. “Cítim povinnosť zasadiť sa za zlepšenie súčasného stavu,” doplnil s tým, že mieni pokračovať v predkladaní prorodinných a prosociálnych návrhov.

     

    - Reklama -