Poslanci schválili zákon roka. Rozpočet kritizuje opozícia

    0
    Budova Národnej rady Slovenskej republiky (Autor: SITA)

    Schválený zákon o štátnom rozpočte a rozpočet verejnej správy je z pohľadu udržateľnosti verejných financií prelomový. Schodok verejných financií by sa v budúcom roku mal znížiť pod 2 %, a mal by tak byť jedným z najnižších v histórii Slovenska.
    K predloženému návrhu prijali poslanci aj dva pozmeňujúce návrhy. Jedným sa dopĺňa uznesenie Národnej rady k návrhu rozpočtu v oblasti zdravotníctva, ktorým Národná rada žiada vládu, aby garantovala dostatok zdrojov v zdravotníctve v súvislosti s legislatívou prijímanou pre túto oblasť na prebiehajúcej schôdzi Národnej rady. Okrem toho sa vytvára rezerva na zlepšený výber daní vo výške 150 mil. eur. O sto miliónov sa zvýši rezerva na významné investície.

    Rozpočet zároveň nastoľuje cestu k vyrovnanému rozpočtu v roku 2018, čo sa prejaví aj na poklese verejného dlhu. Návrh rozpočtu na roky 2016 až 2018 je plánom zodpovedného hospodárenia plne v súlade s európskymi pravidlami.

    „Tento rozpočet vyjadruje stabilitu vývoja našej ekonomiky. Ekonomiky, ktorej sa darí a ktorú pozitívne hodnotia aj medzinárodné inštitúcie,” uviedol minister financií Peter Kažimír. Okrem iných zhodnotila rozpočet pozitívne aj Európska komisia, podľa ktorej je plne v súlade s prísnymi pravidlami Paktu stability a rastu. Toto hodnotenie okrem Slovenska dostali iba štyri krajiny spomedzi 16 hodnotených. Sú to Nemecko, Holandsko, Luxembursko a Estónsko.

    Do diskusie o zákone roka sa s vystúpením zapojila viac ako dvadsiatka poslancov a zhruba rovnaký počet zákonodarcov mal faktické poznámky.

    Schválenie rozpočtu v tejto podobe je podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka prejavom sebectva zo strany vlády. Ako povedal, vláda sa rozhodla pre pohodlie pre seba a svojich vyvolených. „Na toto pohodlie sa však budú musieť opäť poskladať tvrdo pracujúci bežní ľudia. Je mi ľúto, že vláda v rozpočte na budúci rok zabudla na zamestnancov, na študentov, na aktívnych seniorov a na živnostníkov. Ich životnú úroveň totiž najviac poškodzujú vysoké dane a odvody, ktoré mali byť od budúceho roka znížené,“ povedal.

    Minister financií by si to mal podľa Moravčíka aspoň na mesiac vymeniť s niektorým zo zamestnancov pracujúcich na stavbe alebo so zamestnankyňou pracujúcou za pásom. „Rýchlo by zistil, aké to je nespravodlivé, keď na konci dostanú na účet namiesto 1 000 eur necelých 600, lebo im štát zoberie viac ako 400 eur, ktoré mohli byť ich,“ dodal.

    - Reklama -