Poslanci rokujú, či prelomia veto prezidenta. Fico má možnosť dodržať slovo, odkazuje Beblavý. Vyzýva koalíciu, aby za “najnesociálnejší” zákon nehlasovala

    0
    Miroslav Beblavý (Autor: TASR)

    Právna norma okrem iného zavádza dobrovoľné doplnkové ordinačné hodiny u lekára za poplatok maximálne 30 eur a ruší odvodovú odpočítateľnú položku (OOP) pre zamestnávateľa. Premiér Robert Fico (Smer-SD) nedávno avizoval, že pre kritiku spoplatnených doplnkových ordinačných hodín je ochotný ich zo zákona ešte pred májovou účinnosťou vypustiť. “Robert Fico má možnosť dodržať slovo, ktoré dal,” odkázal Beblavý a poslancov Smeru-SD vyzval, aby za vetovaný zákon nezahlasovali, lebo potom poplatky do platnosti vôbec nevstúpia.

    Poslanec Jozef Mihál (nezaradený) pripomenul, že Kiska vetoval zákon najmä pre spôsob, akým bola OOP zrušená. Hlave štátu sa nepáči, že k tomu došlo cez pozmeňujúci návrh. “Je to brutálne zneužitie legislatívneho procesu,” myslí si Mihál, ktorý sa s Kiskom stotožňuje.

    Zároveň uviedol, že zrušenie OOP pre zamestnávateľov má závažné vplyvy na cenu práce, celkovo vyše 100 miliónov eur pre zamestnávateľov. “Takáto zmena sa nemôže robiť na poslednú chvíľu. Čudujeme sa, že na túto zmenu pristúpil Fico, ktorý pred troma rokmi slávnostne zaviedol OOP v rámci sociálneho balíčka a teraz súhlasí s tým, aby sa toto opatrenie potichu zrušilo. Je to dôkaz jeho farizejstva,” povedal.

    Mihál uznáva, že na Slovensku klesla nezamestnanosť. “Ale stále tu máme 15 znevýhodnených okresov s výrazne vysokou nezamestnanosťou. Toto opatrenie pokazí podnikateľské prostredie. Pripomínam rovnicu: 88=59+29. O 88 eur vzrastú náklady zamestnávateľov pri zvýšení minimálnej mzdy, ale z tých 88 eur zamestnanec v podobe vyššej čistej mzdy uvidí len 29 eur. Zvyšných 59 eur si vezme štát. Z toho zdravotné poisťovne 37 eur,” upozornil. Podľa Mihála si teda zo zvýšenia minimálnej mzdy dve tretiny vezme štát a len jedna tretina zostane ľuďom.

    Beblavý doplnil, že len zrušením OOP sa z najchudobnejších okresov vytiahne viac peňazí, ako do nich vláda dá cez všetky rozvojové plány. “Je to opatrenie proti najchudobnejším regiónom. Tým, že poplatky za doplnkové hodiny aj zrušenie OOP sa dostali do tohto zákona na poslednú chvíľu, je to suverénne najnesociálnejší zákon tretej Ficovej vlády,” konštatoval s tým, že právna norma berie 100 miliónov eur najmenej plateným ľuďom a niekoľko stámiliónov eur pacientom. “Ak to schválime dva dni pred Vianocami, bude to veľmi smutný odkaz pre chudobných a chorých v tejto krajine,” dodal.

    - Reklama -