Poslanci budú mať plné ruky práce. Dnes začína schôdza parlamentu. O čom budú rokovať?

    0
    Rokovacia sála Národnej rady - ilustračné foto (Autor: SITA)

    Samotný návrh hotovostného štátneho rozpočtu predpokladá v budúcom roku celkové príjmy štátnej správy na úrovni 14,027 mld. eur, kým celkové výdavky sa rozpočtujú na úrovni 15,997 mld. eur. Hotovostný schodok štátneho rozpočtu na budúci rok sa tak navrhuje na úrovni 1,97 mld. eur. Pre porovnanie, štátny rozpočet na rok 2015 počíta s celkovými príjmami na úrovni 14,495 mld. eur, výdavkami v objeme 17,479 mld. eur. Deficit štátneho rozpočtu by tak mal v tomto roku dosiahnuť 2,984 mld. eur. 

    Poslanci parlamentného finančného výboru už schválili pozmeňujúci návrh, ktorým sa do návrhu zákona o rozpočte verejnej správy zavádzajú vratky za plyn. Aj keď sa predpokladalo, že sa slovenským domácnostiam vráti za spotrebovaný plyn celkovo 47 miliónov eur vrátane dane z pridanej hodnoty, poslanci výboru schválili sumu 48 miliónov eur. Program novembrovej schôdze má 136 bodov, poslancov čakajú voľby funkcionárov aj opatrenia druhého sociálneho balíčka. 

    Maximálna suma príspevku na starostlivosť o dieťa by sa mala od začiatku budúceho roka zvýšiť zo súčasných 230 eur na 280 eur. Pôjde o maximálnu výšku príspevku v prípade, ak starostlivosť dieťaťu vo veku do troch rokov zabezpečuje súkromné zariadenie alebo fyzická osoba na základe živnosti. Vyplýva to z návrhu novely zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa, ktorá čaká na definitívne schválenie. Ide o jedno z opatrení druhého sociálneho balíčka. Zvýšiť by sa mala aj suma materskej dávky od začiatku budúceho roka zo súčasných 65 % na 70 % z hrubej mzdy zamestnanca, resp. z vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby. 

    Poslanci budú rokovať aj o novele zákona o konflikte záujmov, ktorú predložili zákonodarcovia za Smer. Pred prázdninami vládny Smer v národnej rade zamietol opozičnú novelu zákona, podľa ktorej by verejní funkcionári podávali prísnejšie majetkové priznania. Predseda parlamentu Peter Pellegrini nevidí problém v tom, že nový návrh prišiel do pléna NR SR skôr ako po pol roku, dokedy by sa do parlamentu nemal predkladať identický návrh zákona. Opozícia návrh Smeru-SD považuje za bezzubý, z majetkových priznaní ľudia nebudú môcť zistiť majetok verejných funkcionárov a ani medziročný nárast majetku. 

    Rozhodovať sa bude aj o zmrazení platov pre poslancov a ministrov, platy sudcov a prokurátorov sa naopak budú valorizovať podľa zákona. Novela zákona o prokuratúre zasa prokurátorom a sudcom zvýši mesačný dôchodok približne o 170 eur. Návrh mení hodnotu koeficientu, ktorým sa sudcovi a prokurátorovi vymeriava príplatok k dôchodku podľa počtu odpracovaných rokov z 0,8 percenta na jedno percento na rok, čo by malo za následok spomínané zvýšenie dôchodkov v priemere o 170 eur. Novela zo súčasného jedného týždňa zvyšuje dĺžku dovolenky na preventívne rehabilitácie pre sudcov a prokurátorov na dva týždne. 

    Zákonodarcov čakajú aj voľby komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím. Program schôdze obsahuje aj voľbu kandidátov na sudcu Ústavného súdu SR. Posledná riadna schôdza volebného obdobia je naplánovaná na päť rokovacích týždňov, harmonogram počíta s tým, že poslanci skončia rokovanie 58. schôdze NR SR 10. decembra.

     
    - Reklama -