Posilnené kontroly, hliadkovanie a ministerstvo obrany v strehu. Takto reaguje islamistami podporovaná vláda v Tripolise na štyroch ľudí

    0
    Výcvikový tábor Islamského štátu v Líbyi (Autor: SITA)

    Proislamistická vláda národnej spásy vo svojom vyhlásení uviedla, že nariadila zložkám ministerstva obrany, polovojenským oddielom a bezpečnostným zložkám, aby posilnili kontroly a hliadkovanie. Tripoliská vláda – jedna z troch vlád existujúcich v krajine -nedávno opakovane varovala OSN pred pokusmi inštalovať vládu národnej jednoty v Tripolise. 

    Západ s vládou národnej jednoty spája nádej, že sa podarí ukončiť chaos v Líbyi, ktorý je živnou pôdou pre nárast vplyvu extrémistickej organizácie Islamský štát. Na čele vlády národnej jednoty je Fájiz Sarrádž, ktorý avizoval, že koncom marca sa chce presunúť do Tripolisu. Ním vedená vláda momentálne sídli v Tunise. 

    Vláda národnej jednoty by mala nahradiť dve súperiace vlády, ktoré momentálne existujú v Líbyi: jednej dominujú islamisti a jej sídlom je Tripolis, zatiaľ čo druhá pôsobí v meste Tobruk na východe krajiny a na rozdiel od tripoliskej je uznaná medzinárodným spoločenstvom za legitímnu. Toto dvojvládie v Líbyi vyvolal chaos, ktorý v krajine nastal po páde vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011. 

    - Reklama -