Portál právnych predpisov končí, pripomienkové konanie po novom

    0
    ILUSTRAČNÁ SNÍMKA (Autor: archív)

    Systém eLegislatíva prináša efektívne nástroje na tvorbu právnych predpisov a administráciu legislatívneho procesu, informoval Peter Bubla z tlačového odboru rezortu spravodlivosti. Občania, podnikatelia, orgány štátnej správy a orgány súdnej moci sa budú môcť efektívne zapojiť do legislatívneho procesu. Proces pripomienkovania návrhov právnych predpisov by mal byť vďaka systému eLegislatíva prehľadnejší, dodal. Navrhované novely v pripomienkovom konaní budú zverejnené tak, aby bolo jasné, ako ovplyvnia aktuálny platný text, nakoľko budú dostupné aj konsolidované znenia novelizovaných predpisov. Dostupné budú aj väzby na relevantné dokumenty v eZbierke. Pôvodný návrh počítal aj s verejným pripomienkovaním poslaneckých návrhov zákonov. Táto časť zo zákona vypadla, pravidlá legislatívneho procesu v národnej rade by si mali upraviť poslanci novelou rokovacieho poriadku.

    V záujme informovania verejnosti o pripravovaných návrhoch legislatívnych noriem ešte pred pripomienkovým konaním sa bude pri plánovaných väčších legislatívnych zmenách zverejňovať predbežná informácia o chystanej legislatíve. V nej predkladateľ stručne uvedie základné ciele a tézy pripravovaného návrhu právneho predpisu, zhodnotenie súčasného stavu a predpokladaný termín začatia pripomienkového konania. Ktokoľvek sa bude môcť k tejto predbežnej informácii vyjadriť, najmä z hľadiska potreby, opodstatnenosti a účelnosti. Nepôjde ale o klasické pripomienkové konanie, pripomienky sa nebudú vyhodnocovať a nebudú sa konať rozporové konania.

    S konečnou podobou zákona boli nespokojní viacerí aktivisti a signatári hromadných pripomienok k zákonu. Kritizovali, že postup pripomienkovania návrhov zákonov v medzirezortnom pripomienkovom konaní nie je upravený priamo v zákone, naďalej ho budú upravovať legislatívne pravidlá vlády.

    Právny a informačný portál Slov-Lex je dostupný na webovom sídle www.slov-lex.sk

    - Reklama -