Portál právnych informácií má byť podľa vlády hotový do konca septembra

    0
    Budova Európskeho parlamentu v Bruseli (Autor: SITA)

    Pripomienkovanie návrhov predbežných stanovísk prostredníctvom portálu právnych predpisov nie je ideálny stav, zmenu by mal priniesť pripravovaný elektronický systém pre sledovanie európskych záležitostí, konštatuje to Správa o stave koordinácie tvorby stanovísk a realizácie politík Európskej únie, ktorú dnes schválila vláda.

    Ako sa uvádza v správe, systém tvorby stanovísk k návrhom EÚ bližšie neurčuje dĺžku medzirezortného pripomienkového konania, štandardnou a preferovanou dĺžkou by však malo byť desať dní. Vláda alebo poverený člen vlády predkladá parlamentnému výboru pre európske záležitosti predbežné stanovisko do štyroch týždňov po prijatí návrhu. Prípadné prerokovávanie novely rokovacieho poriadku NR SR by umožnilo otvoriť diskusiu, ako napríklad lepšie zosúladiť lehoty pri predkladaní predbežných stanovísk. S cieľom rozlíšiť a zjednodušiť proces prípravy predbežného stanoviska zaviedli dve formy – riadne predbežné stanovisko a predbežné stanovisko k návrhu s nižšou dôležitosťou. To je stručnejšie a nezasiela sa do medzirezortného pripomienkového konania.

    Systém tvorby stanovísk k návrhom aktov EÚ má byť modifikovaný po spustení elektronického systému pre sledovanie európskych záležitostí. Ten má zastrešiť komunikáciu a sprehľadniť kategorizáciu návrhov aktov a vypracovávanie predbežných stanovísk. Systém by mal obsahovať informácie o aktuálnom štádiu legislatívneho procesu, v ktorom sa návrh právneho materiálu EÚ nachádza. Okrem zverejňovania predbežných stanovísk SR k návrhom EÚ bude obsahovať aj výhrady a pripomienky iných účastníkov schvaľovacieho procesu. Takéto opatrenie má podľa ministerstva zvýšiť informovanosť zainteresovaných strán s možnosťou tento proces aj ovplyvňovať. Súčasne by mal pripraviť adresátov na prispôsobenie sa novej regulácii. Termín ukončenia a odovzdania Portálu právnych informácií je najneskôr 30. septembra.

    - Reklama -