Portál o Mečiarovi: Donášal Štb na Dubčeka. Dôkazy sa našli v archíve Ústavu pamäti národa

    0
    Vladimír Mečiar (Autor: SITA)

    Ako uvádza server Panobcan.sk, pravda vychádza najavo aj napriek tomu, že Mečiar dlhé roky všetko popieral a všetky dôkazy o svojej spolupráci s ŠtB chcel zničiť.

    „Do Tisovej vily, sídla trenčianskej ŠtB, poslal Mečiar pred 25 rokmi Leonarda Čima, ktorý proti nemu neskôr svedčil pred vyšetrovacou komisiou, píše Denník N. Spisy a vytrhnuté strany z archívov ŠtB, zhodou okolností práve tie, na ktorých malo figurovať meno Vladimíra Mečiara, však už teraz nie sú potrebné, a to vďaka iným dokumentom a svedeckým výpovediam,“ uvádza server.

    „Ako Čimo opísal, s Mečiarom sa rýchlo zblížili, preto ho neváhal poveriť takou dôležitou úlohou. Po zoznámení sa v roku 1987 ´sme sa prakticky tri mesiace spolu dennodenne stýkali´, povedal Čimo na margo vzťahov s Vladimírom Mečiarom,“ píše portál.

    Mečiar vraj pred svojím „novým priateľom“ vyšiel s pravdou von. „Bolo to v kancelárii JUDr. Mečiara v podniku Skloobal už po pracovnom čase. JUDr. Mečiar mi vtedy povedal, že má dobrú súčinnosť s ŠtB Trenčín, že sa ho preto vedenie závodu na čele s riaditeľom bojí a že ho pravidelne navštevujú pracovníci ŠtB Trenčín v jeho kancelárii v Nemšovej. Ďalej mi povedal, že má veľmi dobré styky so sovietskou posádkou v Nemšovej, a tiež s KGB v Dubnici nad Váhom, a že si spolu vzájomne pomáhajú,“ uvádza výpoveď Leonarda Čima server Panobcan.sk. Tieto informácie však Mečiar v ďalších rokoch rázne poprel.

    „Samotný Čimo vzal nohy na plecia a zo Slovenska hneď po vyšetrovaní utiekol, dodnes sa z obavy o svoj život nevrátil. Vzhľadom na neschopnosť alebo možno neochotu slovenských úradov vyriešiť zákonnou formou tento prípad, Václav Havel Gašparoviča odvolal z funkcie generálneho prokurátora. Mečiar za manipuláciu s materiálmi nikdy nebol stíhaný a kauza odišla do zabudnutia. Je však jasné, že celé toto dianie sa točilo okolo osoby Vladimíra Mečiara, ktorý pre potreby ŠtB donášal najmä na osobu Alexandra Dubčeka,“ konštatuje portál.

    Už v roku 1992 vypovedal niekdajší policajný okresný náčelník v Trenčíne Ján Patrnčiak v Mečiarov neprospech: „Čo sa dialo v okrese Trenčín s osobou Dubčeka, sme vedeli všetko. Na poradách som spravidla nemal dôvod pýtať sa mjr. Chlebana (šéf trenčianskej ŠtB, pozn. autora) na zdroj informácií, a preto som sa ho ani v prípade Dubčeka nepýtal, od koho to má, ale bolo mi jasné, že zdrojom je JUDr. Vladimír Mečiar,“ píše ďalej server.

    Celý článok si môžete prečítať TU.

    - Reklama -