Porošenko víta podporu pre Ukrajinu v kauze vydávaniach ruských pasov v Donbase

    0
    Petro Porošenko, ukrajinský prezident (Autor: SITA)

    Výnos, ktorý podpísal ruský prezident Vladimir Putin v stredu, vyvolal podráždenú reakciu ukrajinského vedenia, ako aj odsúdenie zo strany Európskej únie. Zámer udeľovať ruské pasy obyvateľom samozvaných republík v Donbase označila EÚ za najnovší útok na suverenitu vojnou zmietanej Ukrajiny.

    Porošenko sa prostredníctvom svojho tvítu osobitne poďakoval Spojeným štátom, Francúzsku a Nemecku ako partnerom na rokovaniach v tzv. normadskom formáte za ich postoj k najnovšiemu vývoju.

    Ukrajinský prezident pritom rozhodne odmietol tvrdenia Ruska a “ruskej propagandy”, že vydávanie ruských pasov pre obyvateľov Donbasu je “humanitárnym opatrením”. Porošenko argumentoval, že “práve samotná Moskva vytvára neľudské podmienky pre život našich občanov v okupácii”.

    Vylúčil tiež údajnú súvislosť s mierovým procesom a poukázal na to, že Putinom podpísaný výnos je v rozpore s minskými mierovými dohodami.

    Porošenko vyslovil predpoklad, že cieľom Moskvy je takto dosiahnuť “legalizáciu prítomnosti ruských jednotiek na okupovanej časti nášho štátu”.

    V súvislosti s tým Porošenko zdôraznil, že jediným účinným nástrojom, ako sa postaviť Moskve, je ďalej posilniť ekonomické sankcie a nasadiť v Donbase mierotvornú misiu pod dohľadom OSN.

    Agentúra Ukrinform v noci na piatok informovala, že Nemecko na pôde OSN v reakcii na spomínaný Putinov výnos deklarovalo, že ruská diplomacia sa nesnaží o zmierenie, ale o konflikt. Podľa Rakúska chce takto Rusko “destabilizovať” Ukrajinu. Poľsko považuje vydávanie ruských pasov v Donbase za “ďalšiu etapu eskalácie konfliktu” na východe Ukrajiny. Krok Ruska rozhodne odsúdili aj predstavitelia Spojených štátov, Británie a Francúzska.

    Slovenské predsedníctvo Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v reakcii na Putinov výnos uviedlo, že vydávanie ruských pasov v Donbase podkopáva mierové úsilie.

     

    - Reklama -