Porošenko súhlasí s debatou so Zelenským na štadióne pre 70.000 ľudí

    0
    Na snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko počas prezidentských volieb na Ukrajine v Kyjeve 31. marca 2019. (Autor: TASR)

    Porošenkov protikandidát v druhom kole prezidentských volieb Volodymyr Zelenskyj dal v stredu večer Porošenkovi 24 hodín na to, aby prišiel debatovať do spomínaného komplexu. Úradujúci prezident túto výzvu na duel prijal, aj keď upozornil, že pravidlá takejto diskusie určuje zákon o voľbe prezidenta Ukrajiny. V ňom sa píše, že debata sa má konať vo verejnoprávnej televízii a v štúdiu a má byť odvysielaná na všetkých televíznych kanáloch, aby ju mohli sledovať všetci občania. 

    Ukrajinský spravodajský web Hromadske už medzičasom informoval, že ukrajinský verejnoprávny telerozhlas (NSTU) má technické možnosti, ako zabezpečiť priamy prenos zo štadiónu Olimpijskyj. NSTU však upozornil, že duel na štadióne “nemožno považovať za predvolebnú debatu prezidentských kandidátov”. Telerozhlas sa v reakcii na Zelenského návrh odvoláva na stanovisko Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) z roku 2014, v ktorom sa uvádza, že debaty sa majú konať v televíznom štúdiu verejnoprávnej televízie.

    Tlačová služba NSTU dodala, že ak ÚVK prijme uznesenie, v ktorom spomínanú normu zruší, “debaty budú možné”. “Ak nie, bude to šou alebo diskusia, ale nie debata,” uvádza sa v stanovisku NSTU.

    V ukrajinských médiách sa pritom už objavila správa, že NSTU pozvala oboch účastníkov druhého kola volieb na debaty do štúdia.

    Samotný Porošenko ešte 31. marca vyhlásil, že pred druhým kolom prezidentských volieb sa “musia” konať debaty kandidátov.

    Zelenskyj vtedy vyjadril pripravenosť zúčastniť sa na nich s kandidátom, ktorý sa spolu s ním dostane do druhého kola volieb. V stredu však zverejnil na internete videozáznam, v ktorom síce potvrdil pripravenosť debatovať s Porošenkom, ale pod podmienkou, že duel sa uskutoční na štadióne Olimpijskyj.

    Vedenie tohto štadióna podľa agentúry Interfax informovalo, že zatiaľ nedostalo oficiálnu žiadosť alebo návrh zmluvy na uskutočnenie debaty prezidentských kandidátov.

    V prvom kole prezidentských volieb, ktoré sa konalo 31. marca, ani jeden z 39 kandidátov nezískal podporu viac ako polovice zúčastnených voličov. Dvaja najúspešnejší kandidáti — Zelenskyj (získal vyše 30 percent hlasov) a Porošenko (takmer 16 percent) — sa tak stretnú v druhom kole, ktoré je naplánované na 21. apríla.

     

    - Reklama -