Porošenko sľubuje, že bude znova kandidovať za prezidenta. Pred nami sú veľké víťazstvá, povedal

    0
    Petro Porošenko (Autor: TASR)

    “Pred nami sú veľké víťazstvá,” povedal Porošenko tisícom svojich prívržencov, ktorí sa v pondelok v Kyjeve zhromaždili pred jeho úradom.

    Dodal, že sa teraz postará o to, aby mal jeho nástupca na prezidentskom poste “silnú opozíciu” v parlamente. 

    Porošenkova strana s názvom Blok Petra Porošenka je v vôbec najväčšou stranou v parlamente, kde spolu so svojimi koaličným partnermi zastáva väčšinu mandátov.

    Nové parlamentné voľby sa na Ukrajine majú konať už v októbri, viacerí pozorovatelia sa však podľa AP domnievajú, že Zelenskyj by sa mohol pokúsiť parlament rozpustiť a vypísať aj skôr predčasné voľby. 

    “Spoločne pôjdeme do parlamentných volieb,” povedal Porošenko svojim stúpencom. Zároveň im prisľúbil, že sa v budúcnosti opäť stane ukrajinským prezidentom.

    Víťazom prezidentských volieb na Ukrajine, ktorých druhé kolo sa konalo v nedeľu 21. apríla, sa stal komik Zelenskyj.

    Podľa vyše 99 percent sčítaných hlasov, volilo Zelenského 73,22 percenta, zatiaľ čo Porošenkovi odovzdalo svoj hlas 24,46 percenta voličov. Zelenskyj vyhral s veľkým náskokom už prvé kolo volieb, ktoré sa konalo 31. marca.

    Pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OSCE) v pondelok informovali, že druhé kolo ukrajinských prezidentských volieb prebehlo s “rešpektom k základným slobodám” a bolo dobre zorganizované.

    Ukrajine podľa nich tiež ponúklo šancu na posilnenie jej demokratických inštitúcii. 

    - Reklama -