Porošenko predložil návrh zákona o zrušení partnerskej zmluvy s Ruskom

    0
    Petro Porošenko (Autor: TASR)

    Podľa predmetného návrhu zákona, ktorý Kyjev označuje ako urgentný, má byť zmluva zrušená k 1. aprílu budúceho roka. Tento krok “oslobodí Ukrajinu spod záväzkov implementovať daný dokument, ale neovplyvní práva krajiny, povinnosti a právny stav vyplývajúci z implementácie dohody pred jej zrušením,” uvádza sa vo vysvetlivkách.

    Porošenko podpísal 17. septembra prezidentský dekrét, ktorý podporuje rozhodnutie Služby bezpečnosti Ukrajiny (SBU) ukončiť dohodu medzi Moskvou a Kyjevom. Ukrajinský kabinet neskôr nariadil ministerstvu zahraničných vecí, aby do 27. septembra informovalo Rusko a medzinárodné organizácie o zámeroch Kyjeva zrušiť uvedenú dohodu.

    Ukrajinská vláda tiež dala pokyny rezortom diplomacie, spravodlivosti a hospodárskeho rozvoja, aby zaistili, že kabinet do 22. októbra predloží prezidentovi návrh zákona o zrušení zmluvy. Na základe ukrajinskej legislatívy musí tento dokument teraz schváliť parlament.

    Rusko a Ukrajina podpísali danú zmluvu v máji 1997. Dokument, ktorý vstúpil do platnosti v apríli 1999 na dobu desať rokov, sa môže automaticky predlžovať na ďalšie desaťročné obdobie, ak ani jedna strana nevznesie námietky.

    Zmluva zakotvuje strategické partnerstvo medzi oboma krajinami a vzájomné záväzky neohrozovať bezpečnosť druhého. Zmluva takisto stanovuje nedotknuteľnosť existujúcich spoločných hraníc.

    V októbri tohto roku vypršala lehota, v rámci ktorej mohli obe strany oznámiť svoje plány na predĺženie zmluvy o ďalších desať rokov, alebo vysloviť kritiku ohľadom bilaterálnej zmluvy.

    Oba štáty oficiálne uznali vzájomné hranice a upevnili princípy strategického partnerstva a rešpektovania územnej celistvosti. Po anexii Krymu Ruskom a začiatku ruskej agresie v Donbase však padli výzvy na ukončenie tejto zmluvy z dôvodu, že Ruská federácia porušila územnú celistvosť Ukrajiny.

     

    - Reklama -